Hamileliğin 1. haftasındaysanız muhtemelen hamile olduğunuzun farkında değilsinizdir. Hamileliğin 1. haftası ile birlikte dokuz aylık heyecanlı dönemin 1. ayına girmiş bulunuyorsunuz. 3 Trimester olarak kabul edilen hamileliğin ilk trimesterına hoş geldiniz. Hamilelik 38 hafta kabul edilse de tam döllenme zamanı tespit edilemediğinden doktorunuz hamileliğinizi 40 hafta kabul edecektir. Hamileliğinizin ortalama 40 hafta süreceğini var sayarsak geriye 39 haftanız kaldı.
Hamileliğin 1. Haftasında Bebek
Cinsel birleşmeden sonra 12 milyon spermden sadece 400 tanesi sizin yumurtlama döneminize kadar canlı kalabilir. Hamileliğin 1. haftası ile bu kalanların içinden sadece bir tanesi yumurtaya ulaşmayı başarır. Bu zorlu yarışı kazanan sperm yumurtaya ulaştığında hemen yumurta bir zar oluşturur ve kendini kapatır. Kalan spermler yumurtaya ulaşamaz. Böylelikle gebelik başlamış olur. Döllenmiş bu yumurtaya zigot denir. Evet, henüz bebek, embriyo veya fetüs değil.
Hamileliğin 1. Haftasında Anne Duygu Durumu
Henüz bebek oluşmamış olsa da vücudunuzun bebeğe hazırlanıyor olması normalin çok üzerinde östrojen ve progesteron hormonu salgılamasına sebep olur. Hamileliğin 1. haftası bu hormonların en yoğun salgılandığı zamandır ve bu durum tamamen bebeğinize uygun ortam oluşturmak içindir. Böyle hormonlardaki artış duygularınıza yansıyıp aynı anda hem mutlu, hem mutsuz hem de sinirli olabilirsiniz. Aynı anda birden fazla duyguyu yaşamanız normaldir.
Bkz: Hamilelikte Vajinada Koku Neden Olur
Hamileliğin 1. Haftasında Anne Fiziksel Durumu
Hamileliğin 1. haftası ile annede dışarıdan bakıldığında görünür bir değişim olmamaktadır. Anne adayının kendi fark edebileceği gebelik oluşumuna bağlı karın da gaz olabilir bu da şişkinlik yapabilir. Göğüslerinizde hassasiyet ve uçlarında koyulaşma görülür. Uykunuzu almanıza rağmen hala uykusuz olabilir ve sürekli yorgunluk hali ile halsizlik yaşayabilirsiniz. Sabah bulantıları yaşamanız için erken olabilir ancak artan hormon salınımı tat ve koku hassasiyetinizi arttırıp, yemeklere karşı tiksinme oluşabilir.
1. Hafta Hamilelikte Annenin Yemesi Gerekenler
Planlı bir gebelik söz konusuysa doktorunuzun tavsiyesi ile folik asit kullanmaya bir ay önce başlamış olmanız gerekmektedir. Folik asit kullanıyorsanız kullanmaya devam edebilir, kullanmıyorsanız da hamileliğin 1. haftası ile başlayabilirsiniz. Folik asit bebeğin oluşumu ve gelişimi için çok önemlidir. Tek düze yerine çok çeşitli beslenmeye başlamanızı tavsiye ederiz. Günlük almanız gereken vitaminlerinizi doktorunuz size tavsiye edecektir. Saklı bebek ve sağlıklı anne adayı için en önemli kural beslenmedir. Sağlıklı ve dengeli beslenme yanında bol bol uyuma ve dinlenme hamileliğinizi rahat geçirmenizi bebeğinizin de sağlıklı gelişmesini destekleyecektir.
1. Hafta Hamilelikte Annenin Yememesi Gerekenler
Hamilelik düşünmeye başladığınız andan itibaren sigara ve alkolden uzaklaşmanız gerekiyordu. Eğer hala kullanıyorsanız hemen sigara ve alkolü bırakmalısınız. Hamileliğinizin 1. haftası itibariyle işlenmiş, paketli gıdalardan, fast food ürünlerden uzak durmanız sizin ve bebeğinizin sağlığı için büyük önem taşır. Hamileliğin ilk günlerinde aşırı maydanoz tüketimi tavsiye edilmez, kan sulandırıcı etkisi olan gıdalardan da uzak durmakta fayda vardır. Kan sulandırıcı etkisi olan gıdalar bebeğin tutunmasını zorlaştırdığı düşünülmektedir.
Bkz: Hamilelikte Nane Çayının Faydaları ve Zararları
1. Hafta Hamilelikte Annenin Yapması Gereken Egzersizler
Hamileliğin 1. haftası bebek ve anne için riskli bir haftadır. Eğer daha önce düşün tehlikesi yaşadıysanız doktorunuz ilk haftalarda çok hareket önemeyebilir. Kendinizi iyi hissediyorsanız 1. hafta da sakin kısa zamanlı yürüyüşler yapabilirsiniz. Ağır egzersizlerden kaçınmalı, yukarı uzanma, ağır kaldırma gibi hareketlerden ve vücudunuzu zorlayıcı ev işlerinden bir süre uzak durmanızı öneririz.
Not: Makale bilgi niteliği taşımaktadır, detaylar için doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.
Bilgi: İçeriği video izleyerek okuyabilirsiniz.
Hamileliğin 1. Haftasında Beta HCG Değeri Kaçtır?
Hamileliğin 1. haftası Beta HCG değerinin yükselmesi için çok erken bir süredir. Beta CHCG değeri üçüncü haftadan itibaren yükselmeye başlamaktadır. Bu sebeple; kan testinde, erken gebelik testinde veya ultrason görüntülerinde hamile olduğunuz anlaşılmaz.
Hamileliğin birinci haftası aslında teknik olarak henüz hamile olmadığınız bir dönemdir. Bu hafta yumurtanın bırakıldığı ve kendini dölleyeceği sperm hücresi…