10. Hafta Hamilelik | Hamileliğin 10. Haftası

Hamileliğin 10. haftası geldiğine göre artık hamileliğine alışmaya başlamış olmalısınız. Bakalım 10. hafta hamilelik te sizi ve bebeğinizi neler bekliyor; bebeğinizin gelişimi ne durumda, sizin duygusal ve fiziksel durumunuz nasıl,  yemeniz ve yememeniz gerekenler nelerdir. Hamileliğinizin 10. haftasıyla yetmiş günlük yani iki ay on günlük gebe oluyorsunuz. Ortalama iki yüz seksen günde doğum beklenirken sizin bebeğinizi kucağınıza almanıza yaklaşık iki yüz on gün kalmıştır. Üç trimestardan oluşan hamilelik döneminin ilk trimestarının son ayındasınız. İlk trimestar biraz zorlu geçiyor olsa da en rahat edeceğiniz lale devri olarak da adlandırılan hamileliğin en keyifli dönemi olan ikinci trimestara çok yaklaştınız.

Bkz: Hamilelikte Ayva Yenir mi?

Hamileliğin 10. Haftasında Bebek

Bebeğiniz hızla büyümeye devam ediyor. 10. hafta hamilelik bebeğinizin küçük tüylerinin oluştuğu, yutkunma refleksinin geliştiği, parmaklarını hareket ettirdiği hatta esnemeye başladığı haftadır. Fetüs artık minik bir bebek formunu alıyor. Kafası vücuduna göre dengesiz olan bebeğin bu haftadan itibaren vücudu orantılanmaya başlayacak ve beyni kat kat hızla gelişmeye devam edecektir. Bebeğiniz gelişirken size hissetmesiniz de tekmeler, yumruklar atıyor. Siz hissetmiyorsunuz çünkü şuan ortalama 3-4 cm boylarında 4 gram ağırlığındadır.

Hamileliğin 10. Haftasında Anne Duygu Durumu

Özellikle hamileliğin 10. haftası duygusal iniş ve çıkışları yoğun yaşamanız normaldir. Birkaç haftaya duygusal durumunuza eskiye dönecek taki hamileliğin son üç ayına kadar rahat ve huzurlu olacaksınız. Bu sürecin geçici olduğunu unutmayın. Hormonlara bağlı olarak neredeyse tüm anne adayları bu durumları yaşamaktadır. Eğer yoga ve meditasyona ağırlık verirseniz bu haftaları daha hafif atlatmanız mümkün olabilir. Doğa yürüyüşleri ve size iyi gelen dostlarla vakit geçirmek te fayda sağlayacaktır. Siz aslında iyisiniz, tüm suç hormonlarda.

Hamileliğin 10. Haftasında Anne Fiziksel Durumu

10. hafta hamilelik ile birlikte artık süt kanalları harekete geçmeye başlıyor tam süt üretimi başlamasa da üretime hazırlıklar var. Buna bağlı olarak göğüslerde fark edilir büyüme, hassasiyet ve meme uçlarında değişiklikler görülür. Karnınız belli olmasa da hafiften şişmeye başlamıştır. Mide bulantıları bazı anne adaylarında hala devam etmektedir. Uykusuzluk ve yorgunluk halleri de hala maalesef sizlerle. Her uykusuz hissettiğinizde uzanıp uyumak size iyi gelecektir. Ayaklarda özellikle ödeme oluşabilir. Ödemlere bağlı olarak gözlerde geçici bozulma olabilir. Hamilelikte görülen bir durum olmakla beraber doğumdan bir süre sonra geçmesi beklenir.

Bkz: Nasıl Hamile Kalınır? En Kolay Hamile Kalma Yöntemleri

10. Hafta Hamilelikte Annenin Yemesi Gerekenler

Gebelikte beslenmenin ne kadar önemli olduğu artık herkes tarafından bilinmektedir.  Hamileliğin 10. haftası da bazı besin gruplarına önem verilmesi gereken haftalardandır. Yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, somon balığı, çilek, portakal, mevsiminde taze sebze ve meyveler tüketmeye özen göstermek hem size enerji verecek hem de bebeğinizin sağlıklı gelişimine yarayacaktır. Su tüketimi önemsenmeli, bol bol su tüketilmeli. Tansiyon sorunu yaşamıyorsanız günde bir tane mineral içeriğinden dolayı soda içmenizi tavsiye ederiz.

10. Hafta Hamilelikte Annenin Yememesi Gerekenler

10. hafta hamilelik bebeğin beyin gelişiminin hızla arttığı haftadır. Normal dönemlerde zararlı olan besinler hamilelikte bebeğe kat kat zararlar vermekte ve bebeğinizin doğumdan sonraki gelişimini olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple bebeğinizin sağlığı için asitli içeceklerden, kimyasal ve işlenmiş gıdalardan, paketli ürünlerden, kirli sulardan çıkan balıklardan, sıkılmış meyve sularından uzak durmalısınız. Ayrıca krema, tatlandırıcı ve trans yağlar içeren hazır gıdalar da bir o kadar zararlıdır.

Bkz: Doğumu Kolaylaştıran Dualar

10. Hafta Hamilelikte Annenin Yapması Gereken Egzersizler

Egzersizler hayatın her döneminde insan sağlığı için gerekliyken, hamilelikte de gereklidir ancak aynı zamanda dikkat edilmesi de gerekir. Çünkü hamilelikte hamileliğe uygun egzersizler yapmak önemlidir. Hamileliğin 10. haftası hala egzersizlere başlamadıysanız, başlayabilir ve uzamandan yardım alabilirsiniz. Hamile platesi, hamile yogası, kegel egzersizleri ve yürüyüş hem sizin sağlıklı kalmanızı hem stresle başa çıkmanızı hem de doğumu kolaylaştırıcı etkisiyle size büyük destek sağlayacaktır.

Not: Makale bilgi niteliği taşımaktadır, detaylar için doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.

Bilgi: İçeriği video izleyerek okuyabilirsiniz.

YouTube video

10. Haftada Beta HCG Değeri Kaçtır?

10. hafta hamilelik te Beta HCG değeri 25700-288000 civarlarındadır. Bebeğinizin kız mı erkek mi olduğunu öğrenmeniz için sadece birkaç hafta kaldı.

5/5 - (43 votes)
“10. Hafta Hamilelik | Hamileliğin 10. Haftası” üzerine 3 yorum
  1. Hamileliğin 10. haftası itibari ile daha insansı hatlara sahip olmaya başlayan fetüs, artık organlarının ve dokularının hızlı bir büyüme göstereceği cenin pozisyonunu almaya …

    Cevapla
  2. Otururken ya da yatarken daha sakin ve dikkatli kalkın. 10. hafta gebelikte dikkat etmeniz gereken bir diğer konu kıyafetleriniz. Dar, beli sıkan kıyafetlerinizi artık rafa kaldırın ve yerine daha rahat bol kıyafetler giyin. Göğüsleriniz giderek büyüyeceği için artık kendinize balensiz ve rahat sutyenler almalısınız.

    Cevapla
Yorum yapın