Hamileliğin 14. haftası sizi ve bebeğinizi neler bekliyor merak ediyorsunuz biliyoruz. Bakalım bu haftada bebeğinizin gelişimi ne durumda, sizin duygu durumunuz, fiziksel değişimleriniz, yemeniz ve yememeniz gerekenler neler? 14. hafta hamilelik üç ay sekiz günlük hamile olduğunuz dönemdir. Hamileliği ortalama iki yüz seksen gün olarak kabul edersek hamileliğinizin bitmesine yüz seksen iki gününüz kaldı. Kırk hafta olarak düşünülen hamilelik döneminizin bitmesine bebeğinizi kucağınıza almanıza da yaklaşık yirmi altı haftanız kaldı.
Hamileliğin 14. Haftasında Bebek
14. hafta hamilelik ile birlikte bebeğinizin artık boynu uzuyor ve başı dikleşiyor. Bu haftayı tamamladığınızda bebeğin damağı oluşmuş olacak. Artık yavaş yavaş bebeğinizin hareketlerini hissedebilirsiniz. Hissetmezseniz de hemen telaşa kapılmayın biraz daha zamanınız olabilir. Şimdiye kadar bebeğinizin cinsiyetini öğrenmediyseniz muhtemelen bu hafta öğrenirsiniz. Çünkü bu hafta eğer bebek kızsa yumurtalıkları, erkekse de prostat bezi oluşacak. Saçları dışında languo denilen ve tüm vücudunu kaplayıp onu ısıtmaya yarayacak minik tüyler uzuyor. Bebeğiniz ortalama 9 cm boyunda, 43 gram ağırlığında artık.
Hamileliğin 14. Haftasında Anne Duygu Durumu
Hamileliğin 14. haftası ilk üç ayı geride bıraktığınız haftadır. Bu nedenle sinirlerinizi alt üst eden semptomlarınızı geride bırakıyorsunuz. Bu durum çok güzel haber olsa gerek. Bu haftadan itibaren bol enerjili, neşeli günler sizi bekliyor. Hamileliğinizin tadını doya doya çıkartacaksınız. Kendinize ve bebeğinize odaklanıp güzel aktiviteler yapabilecekseniz. Pozitif olmak size ve bebeğinize çok iyi gelecektir. Eğer hala duygu durum bozuklukları yaşıyorsanız biraz daha sabırlı olmanızı tavsiye ederiz. Eğer size ve çevrenizdekilere rahatsızlık verecek şekilde gebelik psikolojisi yaşıyorsanız doktora başvurmanızı öneririz.
Hamileliğin 14. Haftasında Anne Fiziksel Durumu
14. hafta hamilelik ile birlikte mide bulantılarına bay bay deme vakti geldi. Ama mide problemi yok diye çok yemek yemek te yok. Göğüsleriniz çok büyük olsa bile eskisi gibi hassas değildir artık. Sık idrara çıkma sorununuz da son buluyor. Ne güzelmiş bu 14. hafta dediğinizi duyar gibiyiz. Aynen öyle! Biraz kasık ve karın ağrısı, biraz tende koyulaşma ve benlerde değişiklik yaşayabilirsiniz e o da olsun o kadar değil mi? Bu haftadan itibaren kilo almaya başlayabilirsiniz. Hemeroid sorunu da çıkabilir ortaya. Tabi ki bunlar illaki olacak diye bir şey yok. Enerjiniz yükselecek bu hafta.
14. Hafta Hamilelikte Annenin Yemesi Gerekenler
Hamileliğin 14. haftası ile birlikte mide bulantılarınız artık olmamaktadır. Bu sebeple daha rahat beslenebilirsiniz. Sık sık küçük porsiyonlarla beslenmek sizi hem tok tutacak hem de bol vitamin almanızı sağlayacaktır. Lif açısından zengin, besin değeri yüksek gıdalar tüketmeniz bebeğiniz ve sizin sağlığınız için gereklidir. Hem rahat bir hamilelik dönemi yaşarsınız hem de bebeğinizin gelişimi düzgün olur. Sağlıklı beslenme size enerji sağlayıp stresinizi de azaltmanıza yardımcı olacaktır. Enerjik ve mutlu anne adayının bebeği de bir o kadar huzurlu ve sağlıklı olur. Bol su tüketmeli, günde bir taneyi geçmemek şartıyla maden suyu içmelisiniz.
14. Hafta Hamilelikte Annenin Yememesi Gerekenler
Sağlıksız beslenme hayatımızın her döneminde bizi olumsuz etkilerken, 14. hafta hamilelik döneminde kat kat daha fazla olumsuz etkiler. Hem de sadece siz değil bebeğinizde bu durumdan etkilenir. Şöyle ki hamilelik döneminde anne adayının sağlıksız beslenmesi bebeği anne karnındayken ve doğumdan sonra da devam edecek hasarlara ve gelişim bozukluklarına sebebiyet verebilir. Siz anne adayları bebeğinizin sağlıklı gelişmesi beslenmenizle doğru orantılı olduğundan işlenmiş gıdalar, paketli gıdalar, katkılı gıdalar ve doğal içerikli olmayan tüm yiyeceklerden uzak durmalısınız. Aşırı tuzlu ve aşırı tatlı tüketimi sizde tansiyon ve diyabete sebebiyet verebilir.
14. Hafta Hamilelikte Annenin Yapması Gereken Egzersizler
Artık bebeğinizin düşün tehlikesi eskiye oranla daha azdır. Hala egzersizlere başlamadıysanız hamileliğin 14. haftası egzersizlere başlamak için uygun haftadasınız. İkinci trimesterda olduğunuz bu dönem hamileliğinizin en rahat olduğu zamanlar bol bol egzersize vakit ayırmak kolay olacaktır. Aynı zamanda kilonuzun artış göstereceği bu aylarda egzersiz yapmak kilo kontrolünüze de yardımcı olacaktır. Hayatımızın her döneminde önemli olan egzersiz hamilelikte daha fazla önem taşımaktadır. Hem sizin sağlığınız, hem bebeğinizin sağlığı hem de doğumun kolay olması için çok faydalıdır. Hamilelikte yapabileceğiniz hamile pilatesi, hamile yogası, kegel egzersizleri, nefes teknikleri, yürüyüş ve yüzme en önerilen aktivitelerdendir.
Not: Makale bilgi niteliği taşımaktadır, detaylar için doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.
14. Haftada Beta HCG Değeri Kaçtır?
14. hafta hamilelik te Beta HCG değeri 13300- 254000 civarlarındadır. Ultrason görüntüsünde bebeğiniz kendini gizlemezse cinsiyet tahmini de yapılabilir. Bu hafta bebeğiniz kız mı erkek mi olacak öğrenebilirsiniz. Ancak en net cinsiyet 16. Haftadan itibaren öğrenilebilir.
Hamileliğin 14. Haftası. 14. hafta gebelik anne adayları için oldukça büyük bir önem taşıyan, bebek gelişiminin hızlı bir şekilde devam ettiği bir dönemdir. Bu dönem içerisinde aşırı bir şekilde ağrı, kusma vb. semptomlara çok fazla rastlanmaz.