15. Hafta Hamilelik | Hamileliğin 15. Haftası

Üç ay on beş günlük hamile olduğunuz hamileliğin 15. haftası bebeğinizi ve sizi güzel şeyler bekliyor. Bu haftadan sonra bebeğinizi kucağınıza almanıza yüz yetmiş beş gün kalıyor. Tabi hamileliği iki yüz seksen ün olarak hesapladığımızda. Bu gün ortalama tahmin edilen günlerdir. Bebeğinizi beklediğinizden erkende daha geçte kucağınıza alabilirsiniz. Üç trimestardan oluşan hamileliğin ikinci trimestarının ilk ayındasınız. Hamileliğin en güzel dönemi olan ikinci trimestarınızın bakalım nasıl geçmesi bekleniyor.

Hamileliğin 15. Haftasında Bebek

Artık bebeğinizin bütün eklemleri hareket ederken kemikleri de sertleşmeye devam ediyor. Kulakları da olması gereken yerlerini tam olarak almak üzereler. Bebeğiniz hamileliğin 15. haftası mimikler oluşturabiliyor çünkü yüz kasları gelişiyor. Tat alma duyusu da gelişiyor. Derisi hala öyle ince ki kemikleri sayılabilecek durumdadır. Çok hareketli oldukları bu hafta sürekli kaslarını çalıştırıyorlar. Uyanık oldukları zaman hep hareket yapar haldeler. Bu arada artık kaşları bile oluşmaya başladı. Bebeğiniz doğumdan sonraki hayatına hızlıca hazırlanmaya devam ediyor. Bebeğiniz ortalama 10 cm boylarında, 70 gram civarı ağırlıktadır.

Hamileliğin 15. Haftasında Anne Duygu Durumu

15. hafta hamilelik huzurlu ve mutlu olmanızın beklendiği haftadır. Artık vücudunuzda değişiklikler oturmuş bir düzene göre değişim göstermektedir. Yaşadığınız bazı küçük semptomlar sizin canınızı sıkabilir ama enerjiyi düşürmek yok. Kendinizi baskılamakta daha çok strese sokabilir. Pozitif olumlamalar ve nefes egzersizleri yardımınıza koşabilir. Duygusal değişimler yaşamanız için biyolojik bir nedeniniz yok. Meditasyon, kitap okuma ve kötü hamilelik anıları olanlardan uzak durarak keyfinizi yerine getirebilirsiniz.

Hamileliğin 15. Haftasında Anne Fiziksel Durumu

Hamileliğin 15. haftası göğüsler büyümeye devam edebilir ama hassasiyet olmaz artık. İdrar sıklığınız geçen haftadan itibaren azalmaya başlamıştı, bu hafta daha da azalacak. Kabızlık baş gösterebilir. Dikkatli beslenme ile altından kalkabilirsiniz. İştah açılması yaşayabilirsiniz aman dikkat. Diş etlerinin en çok etkilendiği bu haftada eğer dişlerinizi fırçalarken kanama olursa diş kontrolünüzü ihmal etmeyin. Vajinal akıntıda artık olması beklenen durumdur. Bacaklarda da varis olabilir.

15. Hafta Hamilelik Annenin Yemesi Gerekenler

15. hafta hamilelik beslenmenin çok önemli olduğu haftalardandır. Bebeğinizin kemikleri sertleşiyor ve sizin beslenmenize göre gelişim gösterecektir. Protein ağırlıklı beslenmek gerekmektedir. Ayrıca hamileliğin kilo alınan dönemlerinde olduğunuzdan bol lifli gıdalar tüketmek size faydalı olacaktır. Bol bol su içmeyi unutmuyor günde bir tane maden suyu tüketimini de ihmal etmiyoruz. Hızlı kilo almaya başladığınız bu haftalarda kokulu terlemeler yaşamanız ve mineral kaybetmeniz mümkündür. Bol su tüketimi terleme kokularını azaltacak, maden suyu da kaybettiğiniz mineralleri yerine koyacaktır. 15. hafta da trioid beziniz gelişecektir. Bu sebeple bol iyotlu besinler tüketmek gereklidir.

15. Hafta Hamilelik Annenin Yememesi Gerekenler

Bebeğinizin kemik gelişimi için en önemli haftalardan olan hamileliğin 15. haftası eğer almanız gereken vitaminleri almaz iseniz ya da aldığınız besinlerdeki vitaminlerin kullanımını engelleyecek yiyecekler tüketirseniz bebeğinizin kemik gelişimi olumsuz etkilenecektir. Paketli gıdalardan, asitli içeceklerden, işlenmiş gıdalardan, tatlandırıcılardan, bol şekerli ve bol tuzlu gıdalardan uzak durmanızı öneririz. Bu yiyecekler hem bebeğinizin gelişimini olumsuz etkilerken hem de sizin kilo almaya meyilli olduğunuz bu hafta da size sağlıksız bir kilo artışı yapacaktır.

15. Hafta Hamilelik Annenin Yapması Gereken Egzersizler

15. hafta hamilelik egzersizlere başlamadıysanız, egzersizlere başlamak için uygun haftalardır. Eğer yürüyüş gibi egzersizler yapıyorsanız buna ek olarak pilates, yoga ve nefes egzersizleri de ekleyebilirsiniz. Günlük rutinleriniz arasına egzersiz eklemek size ruhsal açıdan da iyi gelecek ve sizi daha pozitif yapacaktır. Bununla birlikte fazla kilo alımınızı engelleyecek, bebeğinizin sağlıklı gelişimine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda pelvik kaslarınızı çalıştırarak doğumun kolay olmasını sağlar.

Not: Makale bilgi niteliği taşımaktadır, detaylar için doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.

15. Haftada Beta HCG Değeri Kaçtır?

Hamileliğin 15. haftası Beta HCG değeri 13300- 254000 civarlarındadır. Ultrason görüntüsünde bebeğiniz cinsiyet tahmini de doktorunuz tarafından yapılabilir. Eğer şanslıysanız bu hafta bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Ancak en net cinsiyet 16. Haftadan itibaren öğrenilebilir.

5/5 - (83 votes)
“15. Hafta Hamilelik | Hamileliğin 15. Haftası” üzerine bir yorum
  1. Hamileliğin 15. haftası, anne adaylarının hala değişken duygu durumları yaşayabildiği bir zamandır. Bu nedenle mümkün olduğunca stresten uzak kalmaya özen göstermek gerekir. Ayrıca yorucu işler ve ağır egzersizler yapmak plasentaya giden kan akımının azalmasına neden olabileceğinden fiziksel yorgunluğa da dikkat …

    Cevapla
Yorum yapın