Bu haftayı bitirdiğinizde koskocaman yüz on iki günlük hamileliğinizi tamamlamak üzeresiniz. Hamileliğin 16. haftası üç ay yirmi iki günlük hamile olduğunuz zamandır. Bakalım bebeğiniz ve siz nasıl değişimler yaşıyorsunuz. Bebeğinizi kucağınıza almanıza yaklaşık yirmi dört hafta kaldı. Tabi hamileliği kırk hafta olarak kabul edersek, bebeğiniz hesaplanandan erken de geçte gelebilir. 16. hafta hamilelikte hala ikinci trimestarın ilk ayında olduğunuz haftadır. Bu haftadan sonra ikinci trimestarın ilk ayını bitirmenize günler kalıyor.
Hamileliğin 16. Haftasında Bebek
Bebeğiniz hamileliğin 16. haftası da çok hareketli. Sinir sistemi geliştikçe daha çok hareketler yapabiliyor. Mesela artık ellerini birleştirebiliyor. Kirpikleri oluşmaya başladı hatta gözlerini bile hareket ettirebiliyor. Ayak tırnakları da tabi unutmamak gerek bu hafta onlar da uzamaya başladı. İç organları gelişmeye devam ediyor, kalbi kan pompalıyor. Dokunma duyusu da gelişiyor olduğundan siz karnınıza dokunduğunuzda size karşılık verebilir. Bebeğiniz bu hafta ortalama 11 cm boylarında, 100 gram ağırlığındadır.
Hamileliğin 16. Haftasında Anne Duygu Durumu
Hamileliğin 16. haftası karnınızın belirgin olduğu haftalardandır. Artık hamile kıyafetleri giyebilir tatlı tatlı fotoğraflar çekinebilirsiniz. İçinizde büyüyen canlı dışarıdan da belli oluyor ve bu heyecan verici durumu iyi anılara çevirmek sizin elinizde. Bu haftadan itibaren hafta hafta karnınızın büyüme hızını fotoğraflayabilir hamilelik albümü oluşturabilirsiniz. Bebeğiniz artık sizi duyabiliyor olduğundan bebeğinizle konuşabilir, ona şarkılar söyleyebilir, kitap okuyup müzik dinletebilirsiniz. Nefes egzersizlerinizi de unutmayıp günlük olarak yapmanızı tavsiye ederiz. Mutlu anne, mutlu bebek demektir.
Hamileliğin 16. Haftasında Anne Fiziksel Durumu
16. hafta hamilelik rahmin iyice büyümesiyle kabızlık probleminin en çok yaşandığı haftadır. Karın ve kasıl ağrıları bu haftada görülür. Vajinal akıntı görülmesi de normaldir. Artık karnınız dışarıdan iyice belirginleşmeye başlamıştır. Buna bağlı olarak karında renk koyulaşmaları görülebilir. Krampla, bacak ağrıları, baş ağrıları, şişkinlikler sizi huzursuz edebilir. Yine de semptomlar önceki haftalara göre daha az rahatsız edicidir. Diş eti kanamaları ve rahatsızlıkları bu hafta da kendini gösterebilir. Diş muayenesini ihmal etmemenizi öneririz. Ayrıca en çok vajinal enfeksiyon yaşanan haftalarda olduğunuzdan hijyen kurallarına ekstra özen göstermeniz gerekir. Bu hafta dördüncü ay kontrolünüz sizi beklemektedir.
16. Hafta Hamilelik Annenin Yemesi Gerekenler
Bebeğinizin saçlarının uzadığı, tırnaklarının büyüdüğü hamileliğin 16. haftası anne adayı en çok çinkoya ihtiyaç duyar. Bebeğin saçları ve tırnakları için gerekli olan çinko anne vücudundan sağlanmaktadır. Yediklerinizle aldığınız vitaminler çok değerli ve sağlıklı. Ancak yeterli gelmediğinde doktorunuz size takviye tabletler önerebilir. Badem, yer fıstığı ve hindi eti tüketerek çinko alabilirsiniz. Balık, yumurta gibi besinler tüketerek de omega 3 yağ asitlerini alabilirsiniz. Havuç gibi sebzelerden A vitamini almalı bebeğinizin göz gelişimine destek olmalısınız. Bol bol su içmeye devam etmeli, günlük en az sekiz bardak su içmelisiniz.
16. Hafta Hamilelik Annenin Yememesi Gerekenler
16. hafta hamilelik bebek gelişiminin devam ettiği haftalardan olduğundan ve sizin hamileliğin en güzel döneminde olmanızdan dolayı, enerjinizi düşürecek, gereksiz kalori alımına sebebiyet verecek ve bebeğinizin gelişimini durduracak tüm yiyeceklerden uzak durmanızı öneririz. Mevsimi olmayan sebze ve meyveler tüketmemek, organik olmayan tarımla yetiştirilen bitkiler yememek gerekir. Ağır zirai ilaçlar size ve bebeğinize zarar verebilir. Sebze ve meyveler iyice yıkanmalı, kimyasal atıklardan arındırılmalıdır. Az pişmiş ya da çiğ et tercih etmemelisiniz. Çiğ ette bulunan parazit bebeğinize ciddi zararlar verebilir. Çok tuzlu ve çok şekerli yiyecekler yememelisiniz.
16. Hafta Hamilelik Annenin Yapması Gereken Egzersizler
Egzersiz yapmak hamileliğin tamamı boyunca kontrollü bir şekilde yapılması gerekirken, hamileliğin 16. haftası da egzersizlere mani olacak bir durumunuz yoksa devam edebilir. Henüz başlamadıysanız bu haftadan itibaren de başlayabilirsiniz. En çok D vitamini ihtiyacınızın olduğu haftalardasınız. Doğada güneş ışığı alarak yürüyüş yapmak size ve bebeğinize iyi gelecektir. Hem kilo kontrolü hem de ruhsal sağlığınız açısından egzersizler size faydalı olacaktır.
Not: Makale bilgi niteliği taşımaktadır, detaylar için doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.
16. Haftada Beta HCG Değeri Kaçtır?
16. hafta hamilelik te Beta HCG değeri 13300- 254000 civarlarındadır. Ultrason görüntüsünde bebeğiniz kız mı erkek mi olacak öğrenebilirsiniz. Büyük olasılıkla bu hafta doktorunuz size açıklar ancak bazı durumlarda en net cinsiyet 16. Haftadan itibaren öğrenilebilir.
16 haftalık gebelik konulu makalemizde, 16 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik. 16 Haftalık Gebelik Hakkında Her Şey Anneler bu hafta bebek hareketlerini ilk kez hissedebilir, gebeliğin erken belirtileri şikayetleri kaybolmaya başlar ve anneler daha enerjik bir döneme girebilir. 16 haftalık gebelik …
Bu yazı, kadınların hamilelik sürecinin ne olduğunu ve bu süreci nasıl idare ettiklerini anlatıyor. Yazı, kadınların bu dönemde dikkat etmesi gerekenleri ve bunları nasıl yapabileceklerini açıkça anlatıyor. Yazı, ayrıca kadınların hamilelik sürecinin herhangi bir zamanında endişelenmemesi gerektiğini de vurguluyor.