Tebrikler bu haftayla beraber hamileliği yarıladınız. Hamileliğin 20. haftası yüz kırk günlük hamile olduğunuz haftadır. Bu haftanın tamamlanmasıyla tam dört ay on dokuz günlük hamilesiniz. Zorlandınız, duygulandınız, heyecanlandınız, fiziğiniz değişti belki de zorluklarla beraber çok ta güzel deneyimler yaşadınız ve hamileliğinizin ortasına geldiniz. Bakalım bu hafta size ve bebeğinize nasıl değişimler yaşatacak.
Hamileliğin 20. Haftasında Bebek
Hamileliğin 20. haftası yani hamileliğin ilk yarısının bittiği hafta bebeğinizin kalbi artık daha da güçlendi. Sinir sistemi öyle gelişiyor ki esnemekten bile keyif alıyor olabilir. Eğer bebeğinizin cinsiyeti kız ise rahmi oluşuyor ve vajina kanalı gelişmeye başlıyor. Bebeğinizin cinsiyeti erkek ise eğer testisleri karnından aşağı iniyor. Bu hafta bebeğinizin artık derisi kalınlaşmaya başlıyor. Verniksin altında edipermis, dermiş ve subkutis katmanları oluşmaya başlıyor. Bebeğiniz olduğu yerde dönüyor bunun için bol bol yeri var henüz. Bebeğiniz bu hafta yaklaşık 16 cm boyunda, 300 gram ağırlığındadır.
Hamileliğin 20. Haftasında Anne Duygu Durumu
20.hafta hamilelik ile birlikte gebeliğin tam yarısına geldiniz. Nasıl da geçti dediğinizi duyar gibiyiz. Evet, göz açıp kapayıncaya kadar geçti. Tüm o zorlu semptomlarla siz başa çıktınız. Kendinizle gurur duymanın vakti geldi. Şimdi hamileliğin en güzel dönemlerindesiniz. Hamileliğin son üç ayı da biraz zorlu geçebilir ancak siz ilk üç ayı atlattınız son üç ayı da kolaylıkla atlatacaksınız. Şuan ne geçmişi ne de geleceği düşünmenin zamanı, şuan sadece bulunduğunuz zamanın tadını çıkartma vakti.
Hamileliğin 20. Haftasında Anne Fiziksel Durumu
Hamileliğin 20. haftası karnınızın gerilmesi nedeniyle çatlakların görüldüğü haftalardandır. Hamileliğin başından bu yana beş kilo almış olmanız normaldir. Bu haftadan itibaren her hafta karnınız yaklaşık 1 cm civarında büyüyecektir. Hormonlara bağlı olarak saçlarınız ve tırnaklarınız hızla uzar. Unutkanlık ve yorgunluk yaşamanızda tamamen vücudun çok demir harcıyor olmasından kaynaklıdır.
20. Hafta Hamilelik Annenin Yemesi Gerekenler
20.hafta hamilelik vücudunuzun en çok demire ihtiyaç duyduğu haftadır. Eğer aldığınız demir yetersiz gelirse kansızlık yaşayabilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaşmamak için demir açısından zengin yiyecekler tüketmelisiniz. C vitamini almanız da önemlidir. Mevsimine göre turunçgillerden c vitamini alabilirsiniz. Geceleri kramplar yaşıyorsanız eğer doktorunuz size magnezyum takviyesi önerebilir. Bol su tüketimi tüm hamilelikte önemli olduğu gibi u hafta da ihmal edilmemelidir.
20. Hafta Hamilelik Annenin Yememesi Gerekenler
Tüm hamileliğiniz boyunca yenmemesi gereken ve dikkat edilmesi gereken yiyecekler neredeyse aynı. Hamileliğin 20. haftası asitli içecekler, paketli ve işlenmiş gıdalar, bayat yemekler, mevsiminde olmayan sebze ve meyveler, cıva içeren deniz ürünleri, az pişmiş ya da çiğ et, sakatatlar, işlenmiş et, aşırı tuzlu ve aşırı şekerli yiyecekler, glikoz gibi tatlandırıcılar içeren besinler, meyve suları uzak durulması gerekenlerdir.
20. Hafta Hamilelik Annenin Yapması Gereken Egzersizler
Hamileliğin ilk haftalarından hatta hamilelik öncesinden egzersizlere başlamak kolay bir hamilelik geçirmenizi sağlamaktadır. 20. hafta hamilelik eğer egzersiz yapıyorsanız krampların ve çatlakların az görülmesine yardımcı olacaktır. Eğer hala egzersiz yapmıyorsanız bu haftadan itibaren yürüyüş, hamile pilatesi, hamile yogası, kegel egzersizleri ve nefes terapilerine başlamanız faydalı olacaktır.
Not: Makale bilgi niteliği taşımaktadır, detaylar için doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.
Hamileliğin 20. Haftası Beta HCG Değeri Kaçtır?
Hamileliğin 20. haftası Beta HCG değeri 4060-165400 civarlarındadır. Bu haftaya kadar çoktan bebeğinizin cinsiyetini öğrenmişsinizdir. Eğer hala öğrenemediyseniz bu hafta da öğrenmeniz mümkündür. Bu haftada bebeğinizin cinsiyeti konusunda yanılma payı çok azdır. Artık net olarak bebeğinizin cinsiyeti kesinleşti diyebiliriz.
Hamileliğin 20. Haftası. 40 hafta olarak hesaplanan hamilelik süresinin yarısı olan 20. haftada bebeğin gelişimi hızla devam eder. Anne rahminde hayat bulan minik bebek büyüdükçe, anne adayının karın bölgesinin de genişlediği görülür. Artan iştahla birlikte alınan kilolar, bir noktadan sonra zorlayıcı olmaya başlayabilir.
Merhaba! Ben de 20. Haftada Hamileyim! Sürekli ağrılar, yorgunluk ve şişkinlik hissediyorum. Her gün daha da büyüyorum ve artık rahatça uyuyamıyorum. Ama yine de, bunun bir hamilelik olduğunu biliyorum ve şu anda bir anne olacağım. Her şeyin bir sebebi var ve bir gün mutlu bir bebek sahibi olacağız.