Hamileliğin 5. haftasında hamileliğinizin 2. Ayının başladığı haftadır. Artık 35 günlük hamilesiniz yani 1 ay 5 günlük. 3 trimestardan oluşan hamileliğin 1.trimesterının 2.ayına girmiş bulunmaktasınız. İçinizde hızla büyümeye devam eden bir oluşum var ve bu çok heyecan vericidir. Heyecanınızla birlikte hamileliğe bağlı fiziksel ve ruhsal değişimlerde yaşamaya devam etmektesiniz. Hamilelikte 5. hafta dikkat edilmesi gereken önemli haftalardandır. Ortalama 40 hafta kabul edilen hamileliğin 5 haftasını geride bırakıp bu haftadan sonra bebeğinizi kucağınıza almanıza 35 hafta kalmıştır.
Bkz: Gynelle Doğum Kontrol Hapı Kullanımı Yorumları
Hamileliğin 5. Haftasında Bebek
Hamileliğin 5. haftası bebeğinizin boyutları artık bir susam büyüklüğündedir. Yaklaşık 1- 1,25 mm boyunda 0,1 gram ağırlığındadır. Ama hala bebek demiyoruz çünkü o hala embriyo ama kalbi bu hafta oluştu bile. Duyulamasa bile kalp atışları da var. Çok küçük olan embriyo hızlı bir şekilde büyümeye geçiyor artık.
Hamileliğin 5. Haftasında Anne Duygu Durumu
5. hafta hamilelik fiziksel değişimlere bağlı olarak ruhsal durumunuzu da etkilemektedir. Heyecanın yanı sıra endişeye de kapılmanız da olağan durumdur. Bunlar genelde hamile anne adayının yaşadığı normal duygu durumlarıdır. Çok üzerinde durmayıp kendinizi de suçlamanıza gerek yoktur.
Hamileliğin 5. Haftasında Anne Fiziksel Durumu
Hamilelikle başlayan göğüslerde başlayan hassasiyet hamileliğin 5. haftası daha da artmaktadır. Hormon üretimindeki artış mide bulantılarınızın artmasını da beraberinde getirmektedir. Sık sık idrara çıkma isteği duyabilirsiniz. Hamilelikte idrar sıklığı görülmesi normal durumken 5. hafta ile birlikte tuvalette yatmak isteyebilirsiniz, çünkü en çok bu haftada idrar yapma isteği artmaktadır.
Bkz: Cybelle Doğum Kontrol Hapı Kullanımı
5. Hafta Hamilelikte Annenin Yemesi Gerekenler
5. hafta hamilelik embriyonun organlarının oluşup gelişmeye başladığı dönemlerdendir. Sizin tükettiğiniz yiyeceklere göre de sağlıklı gelişim mümkün olmaktadır. Sık sık ve küçük öğünlerle yiyecek çeşitliliğini arttırarak bebeğinizin alması gereken vitamin, mineral ve proteinleri sağlamış olursunuz. Mevsiminde olduğunuz taze sebze ve meyveler tüketmek, bol bol su içmek ve doktorunuzun tavsiye ettiği takviyeleri almak bebeğiniz için çok faydalı olacaktır. Folik asit alımına da devam etmeniz gerekmektedir.
5. Hafta Hamilelikte Annenin Yememesi Gerekenler
Hamileliğin 5. haftası embriyonun organ oluşum dönemlerinden olduğundan bahsetmiştik. Alkol ve sigara, asitli içecekler, hazır gıdalar, işlenmiş gıdalar embriyoda organ oluşumunun ve gelişiminin sağlıklı olmasına engeldir. Gaz yapan yiyecekler sizi rahatsız edecek ağır ve yağlı gıdalar, kızartmalar, hamur işi sizin mide bulantınızı arttıracağı gibi bebek gelişimine de olumsuz etkileri vardır.
5. Hafta Hamilelikte Annenin Yapması Gereken Egzersizler
5. hafta hamilelik ağır egzersizler için uygun olmasa da profesyonel destek alarak uzmanın tavsiye ettiği doğrultuda egzersizlere başlamanız mümkündür. Bu haftalarda egzersiz yapmak stresin azalmasında da çok etkilidir. Yürüyüş yapmak hamilelikte en uygun egzersiz olsa da yürüyüşe ilave başka egzersizlerde yapmak mümkündür.
Not: Makale bilgi niteliği taşımaktadır, detaylar için doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.
Bilgi: İçeriği video izleyerek okuyabilirsiniz.
5. Haftada Beta HCG Değeri Kaçtır?
Hamileliğin 5. haftası Beta HGC değerinin hızla artmaya devam ettiği haftadır. Bu hafta Beta HCG değeri 18-7340 civarında olmaktadır. Bebeğin cinsiyeti döllenme anından itibaren kesinken henüz sizlerin öğrenebilmesi için erkendir. Çünkü cinsiyeti ayırt edici herhangi bir gelişim henüz oluşmamıştır. Cinsiyeti öğrenmeniz için biraz daha beklemeniz gerekecektir.
Yani hamileliğin 2.ayına girdiğin bu 5.haftada vücudunda büyük değişimler olmaya başlar. Bu tür belirtilerin moralini bozmasına izin verme. Bunlar aynı zamanda sağlıklı ve normal bir hamilelik geçirdiğinin de sinyalleri. Diğer 5 haftalık gebelik belirtileri hakkında konuşalım. Sık sık idrara çıkma: Başlarında yoğun …