Hamileliğin 6. haftası 42 günlük hamilesinizdir yani bir ay 12 gün. 3 trimestardan oluşan hamileliğin 1.trimesterının 2.ayındasınız. Bebeğiniz karnınızda hızla büyümeye devam ederken kucağınıza almanıza ortalama 34 haftanız kalmıştır. Peki, siz 6. hafta hamilelik te hangi duygu durumlarını yaşayacaksınız, fiziksel durumunuz nasıl olacak, yemeniz ve yememeniz gerekenler neler, egzersiz yapabilir misiniz, en önemlisi de bebeğinizin durumu ne bakalım.
Bkz: Hamilelikte Cilt Kuruluğu Nedenleri ve Çözümü
Hamileliğin 6. Haftasında Bebek
Hamileliğin 6. haftası bebeğin göz ve burun yerlerinde karartılar oluşmaya başlar bu bebeğinizin gözlerinin, burnunun ve ağzının oluşmaya başladığını gösterir. Çenesi ve yanakları gelişmeye başlamıştır, kafasının her iki yanında küçük girintiler görünür bunlar da kulaklarının yeridir. Bu hafta bebeğinizin kolları ve bacakları da artık oluşmaya başlamıştır. Beyin artık oluşmuş gelişmeye başlamıştır. Artık damarlarında kan dolaşmaya başlamıştır. En önemlisi de bu hafta artık bebeğinizin kalp atışları duyulabilmektedir. Yaklaşık olarak bebeğiniz 4 mm boyutlarına ve 0,5 gram ağırlığına ulaşmıştır. Bezelye büyüklüğünde bir canlı var karnınızda. Henüz bebek değil embriyo formatındadır. Kalbi dakikada 100-160 kez atmaktadır. Eğer kese iki tane görünüyorsa ikiz bebek var demektir.
Hamileliğin 6. Haftasında Anne Duygu Durumu
Hamileliğiniz boyunca belki de hiç yaşamadığınız duygu durumları yaşamanız mümkündür. Hamileliğin 6. haftası da normal halinize dönmemiş olmanız olağandır. Unutmayın sizin için en özel ve en önemli dönemden geçiyorsunuz. Bebeğin organlarının oluşmaya başlaması ve ilk kez kalp atışlarının duyulması sizde heyecanla beraber duygusallık ta yaratabilir. Siz bu çok özel anlarda normal davranıyorsanız zaten bir terslik var demektir. Tüm duygularınızı içinizden geldiği gibi yaşamanızı tavsiye ederiz. Duyguları bastırmak sizi ve bebeği de strese sokar.
Bkz: Hamilelikte Çok Susama Hissi Belirtileri ve Nedenleri
Hamileliğin 6. Haftasında Anne Fiziksel Durumu
6. hafta hamilelik yavaş yavaş kiloları da beraberinde getirmeye başladığı haftadır. Annenin şimdiye kadar birkaç kilo almış olması gerekir. Eğer mide bulantısı yaşıyorsanız kilo almak yerine kilo kaybı da yaşamış olabilirsiniz. Kabızlık ve sık idrara çıka durumu oluşabilir. Akıntı gibi şikâyetler de bu haftada olabilir. Meme uçlarınızda büyüme ve koyulaşma bu hafta görülmeye başlamaktadır. Kasık ağrıları yaşamanız da normal bir durumdur.
6. Hafta Hamilelikte Annenin Yemesi Gerekenler
Hamileliğin tamamında olduğu gibi hamileliğin 6. haftası da beslenme çok önem arz etmektedir. Bol bol su tüketmeniz hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için gereklidir. Lifli gıdalara ağırlık verip küçük porsiyonlar ve sık öğünler tercih edilmelidir. Bebeğinizin kemiklerinin sağlıklı gelişebilmesi için kalsiyum içeren gıdalar yenmelidir. Demir ve proteine çok ihtiyaç olduğundan besin değeri zengin gıdalarla beslenmelisiniz. D vitamini ihtiyacınızı aldığınız besinlerle karşılamanızı tavsiye ederiz.
6. Hafta Hamilelikte Annenin Yememesi Gerekenler
Normal dönemlerde vücudunuzun hazmedip tolere edebileceği sağlıksız gıdalar hamilelikte bebeğin gelişimini olumsuz etkilemektedir. Hamileliğin 6. haftası bebeğinizin organlarının belirip oluşmaya ve gelişmeye başladığı hafta olmasından dolayı eğer sağlıksız yiyecekler tüketirseniz bebeğinizin gelişimi olumsuz etkilenir. Gazlı ve asitli içecekler, paketli ve işlenmiş gıdalar, cıva içeren deniz mahsulleri, tatlandırıcılar, aşırı şeker ve tuzlu tüketimi hem siz hamile anne adayının hem de bebeğin sağlıklı olmasına engeldir.
6. Hafta Hamilelikte Annenin Yapması Gereken Egzersizler
Hamilelikte yapılabilecek birçok egzersiz çeşidi bulunmaktadır. Hamile pilatesi, hamile yogası, kegel egzersizleri hamileliğe özel geliştirilmiş egzersizlerdir. 6. hafta hamilelik egzersize başlamak için uygundur. Eğer egzersiz yapmıyorsanız bir uzmana danışarak sizin için en uygun egzersizi tercih edebilirsiniz. Yürüyüş hamilelikte en çok tavsiye edilen ve en az riskli egzersizdir. Eğer doktorunuz riskli bulmuyorsa egzersiz yapılması sizin ve bebeğinizin sağlığı için faydalı olacaktır.
Not: Makale bilgi niteliği taşımaktadır, detaylar için doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.
Bilgi: İçeriği video izleyerek okuyabilirsiniz.
6. Haftada Beta HCG Değeri Kaçtır?
Hamileliğin 6. haftası da Beta HCG değerinin hızla yükselmeye devam ettiği haftadır. Bu hafta da Beta HCG değeri 1080-56500 civarlarındadır. Bebeğinizin cinsiyeti gebeliğin ilk anından itibaren belli olsa da bunun belirti vermesi ve sizin kız bebek mi erkek bebek mi olacak öğrenmeniz için henüz çok erkendir.
Yüzme ve yürüyüş ileride gerçekleşecek olan doğum için anneye kolaylık sağlamaktadır. Hamilelik Yogası 6. Hafta – Banu Değer – Özel Esencan Hastanesi. Diğer önceki haftalarda olduğu gibi hamileliğin altıncı haftasında cinsel yaşam konusunda bebeğe zararı olacağı ile ilgili tereddütler annede kaygıya yol açmaktadır.
6. Hafta Hamilelik Belirtileri. Bu hafta hormonal değişimlerden dolayı mide bulantıların çok sık oluyor. Bu çok normal çünkü hamileliğin ilk 3 ayında sıklıkla mide bulantısı …