7. Hafta Hamilelik | Hamileliğin 7. Haftası

Hamileliğin 7. haftası gebeliğinizde 1 ay 19 günlük olduğunuz zamandır. 3 trimestardan oluşan hamileliğin ilk trimestarı 2. Ayındasınızdır. Her haftanın kendine özgü ve birbirinden güzel özelliklerinin olduğu hamilelikte, bu yazımızda 7. hafta hamilelik hamile anne adayı için nasıl olur, fiziksel ve ruhsal durumu nasıldır, bebeğiniz bu haftada hangi aşamaya gelmiştir bahsedeceğiz. Ortalama 40 hafta kabul edilen hamilelikte bu haftanın bitmesiyle 33 haftanız kalmaktadır. Bu haftadan itibaren yaklaşık otuz üç hafta sora mutlu sona ulaşıp bebeğinizi kucağınıza alacaksınız.

Hamileliğin 7. Haftasında Bebek

7. hafta hamilelik bebeğinizin ağzı ve dilinin şekillenmeye başladığı haftadır. Bebeğinizin apandisti hazır oldu bile bağırsakları da gelişimine devam etmektedir. Bu hafta aynı zamanda el, kol, omuz, bacak, diz kısımları şekillenmeye başlıyor.  Böbrekler yerini almış ve idrar üretimine ve boşaltımına hazırlanmaya devam ediyor. Bu haftada bebeğinizle beraber büyüyen kese ultrasonda net bir şekilde görülebilir durumdadır artık. Bebeğin kafatası vücudundan daha hızlı gelişmektedir çünkü beyin hızla büyümeye devam ediyor. Karnınızda süratle büyüyen embriyo artık parmaklarının dahi şekillenmeye başlamasıyla minicik bir bebek görüntüsü almaya başlıyor. Henüz bebeğinizin hareketlerini hissetmeniz için erken olsa da bebeğinizin kasları gelişmeye başlıyor.

Bkz: Hamilelikte Cilt Kuruluğu Nedenleri ve Çözümü

Hamileliğin 7. Haftasında Anne Duygu Durumu

Hamilelik psikolojisi anne adaylarının çoğunun yaşadığı bir durumdur. Eğer rahatsız edici bir duruma geldiyse doktora başvurmanızı öneririz. Hamileliğin 7. haftası anne adayında duygu durum bozuklukları görülebilir. Fazla stres altında olmak bebeğin gelişimini de olumsuz etkileyeceğinden stresten uzak durmakta fayda vardır. Stres azaltmaya yardımcı aktiviteler yapmak, sosyalleşmek ve kitap okumak sizi rahatlatacaktır. Pozitif bir bakış açısı geliştirmek sizi mutlu edecektir.

Hamileliğin 7. Haftasında Anne Fiziksel Durumu

7. hafta hamilelik karnınızın henüz çok büyümediği haftalardandır. Göğüs uçlarınız koyulaşmış ve büyümüştür. Rahminiz iki katına çıkmıştır bile. Beyaz akıntı yaşamanız bu hafta da normaldir. Kanama olursa hemen doktorunuza başvurmanızı öneririz. Kanama düşük belirtisi olabilmektedir. Kasık ağrıları devam edebilir. Sabah bulantıları aynı yoğunlukta devam edebilir. Bazı anne adaylarında yüzde sivilcelenme, karında kıllanma olabilir. Bu durum hormon salınımın çok artmasından oluşabilmektedir. 7. hafta aşermenin yoğun olduğu, kokulara aşırı duyarlılık ve bazı yiyeceklere karşı tiksinti duyduğunuz haftadır.

Bkz: Hamilelikte Çok Susama Hissi Belirtileri ve Nedenleri

7. Hafta Hamilelikte Annenin Yemesi Gerekenler

Hamileliğin 7. haftası aşermenin yoğun yaşandığı hafta olduğundan aşerdiğiniz yiyecekleri az az sık öğünlerle yemenizi öneririz. Bol su tüketmek bebeğinizin gelişimi için ve sizin sağlıklı bir hamilelik geçirmeniz için çok önemlidir. Su tüketimini unutmadan besin değeri yüksek gıdalar tüketmek, protein, vitamin, mineral ve demir içerikli gıdalara ağırlık vermek bebeğinizi olumlu etkileyecek ve sağlıklı büyümesine destek olacaktır. Eğer doktorunuz vitamin takviyeleri almanızı öneriyorsa takviyeleri almalı, folik asiti kullanımına devam etmelisiniz.

7. Hafta Hamilelikte Annenin Yememesi Gerekenler

Yediklerinizle doğru orantılı olarak gelişen bebeğiniz, zararlı gıdalar tükettiğinizde de olumsuz etkilenmektedir. 7. hafta hamilelik beslenmede çok dikkat edilmesi gereken haftalardandır. Cıva içeren deniz ürünleri tüketmek bebekte ve sizde toksin birikmesine ve zehirlenmeye sebebiyet verebilmektedir. Ayrıca az pişmiş veya çiğ et tüketmekte size ve bebeğinize parazit hastalıkları bulaştırabilir. Bu parazitler bebeğiniz için hayati önem taşımaktadır. Gazlı ve asitli içecekler, paketli ve işlenmiş gıdalar tüketmek hem bebeğe hem de size zarar vermektedir. Ağır yağlı gıdalar, tatlandırıcılar, aşırı tuzlu ve şekerli gıdalar tüketmek hem sizin sağlıksız kilo almanıza hem de bebeğinizin gelişimini durdurmaya sebebiyet vermektedir.

7. Hafta Hamilelikte Annenin Yapması Gereken Egzersizler

Hamilelik öncesi düzenli egzersiz yapan anne adayları hamilelik döneminde de kontrollü bir şekilde devam edebilmektedirler. Eğer egzersizlere başlamadıysanız hamileliğin 7. haftası egzersizlere başlamak için hala geç değildir. Eğer fiziksel bir rahatsızlığınız yoksa ya da doktorunuza danıştığınızda onay veriyorsa kendinizi zorlamadan hamilelik egzersizleri yapabilirsiniz. Yürüyüş en kolay ve en sağlıklı egzersizdir. Hem hamilelik psikolojisinin etkilerini azaltacak hem de sizin kontrolsüz kilo alımınıza engel olacaktır.

Not: Makale bilgi niteliği taşımaktadır, detaylar için doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.

Bilgi: İçeriği video izleyerek okuyabilirsiniz.

YouTube video

7. Haftada Beta HCG Değeri Kaçtır?

7. hafta hamilelik Beta HCG değerinin hala hızla artmaya devam ettiği haftalardandır. Bu hafta da Beta HCG değeri ortalama 7650-229000 civarlarındadır. Henüz bebeğinizin cinsiyetini öğrenmeniz için erkendir.

5/5 - (86 votes)
“7. Hafta Hamilelik | Hamileliğin 7. Haftası” üzerine 3 yorum
  1. Hamileliğin 7. Haftası Artık organları ve zihinsel gelişimi olan bir bebeğiniz var! Bu haftadan itibaren bebeğinizin organları, zihinsel gelişimi ve anne adaylarında da kilo alımı başlamaktadır. Anne adayları, hamileliğin 7.haftasından itibaren spor faaliyetlerine daha fazla özen göstermelidirler.

    Cevapla
Yorum yapın