Hamileliğin 8. haftası 2. Ayın son haftasıdır. Bu haftayı tamamladıktan sonra artık iki aylık hamile olacaksınız. Üç trimestardan oluşan hamileliğin birinci trimestarının içindesiniz henüz. Ortalama kırk hafta tahmin edilen hamilelik dönemin göre bebeğinizi kucağınıza almanıza yaklaşık otuz iki hafta kaldı. Sekiz haftalık hamile olmanın mutluluğunu yaşarken bu hafta da sizleri nelerin beklediğini merak ediyor olmalısınız. Bakalım hamileliğin 8. haftası sizlere ve bebeğinize nasıl değişimler getirecek.
Bkz: Hamileliğin Altıncı Haftası
Hamileliğin 8. Haftasında Bebek
8. hafta hamilelik bebeğinizde en belirgin değişikliklerin yaşandığı haftalardandır. Perdeli olan parmaklar iyice belirginleşmeye başlamaktadır. Dirsek ve dizleri bükülmeye başlamıştır. Bebeğinizin kalbi hızla büyümeye devam ederken artık kalp atışları 150’yi bulmaktadır. Bu hafta bebeğinizin göz kapakları da oluşmaya başlar. Burun ucu, üst dudağı ve kulakların belirginliği bu hafta da iyice artıyor. Bebeğiniz hızla büyürken aynı zamanda olduğu yerde hareket te ediyor. Sizin bu hareketleri hissedebilmeniz için henüz çok erken. Bebeğiniz artık bir fetüs. Boyu 1 cm’yi geçti bile, hızla büyüyen bebeğiniz ortama 16 mm uzunluğunda, 1 gram ağırlığındadır.
Hamileliğin 8. Haftasında Anne Duygu Durumu
Hamileliğin 8. haftası, bebeğinizin hızla büyüyor olması ve minik bir bebek görüntüsünü almış olması çok heyecan verici farkındayız. Çok mutlu bir o kadar da endişeli ve kaygılı olabilirsiniz. Doğuma kadar bu tarz duyguları çok yaşayacaksınız ama üzerinde durmanıza gerek yoktur. Vücudunuz değişecek, kilolar alacaksınız, belki çatlaklarınız oluşacak, saçlarınız dökülecek, dişleriniz ağrıyacak, eskisi gibi yüksek topuklu ayakkabılar giyemeyeceksiniz bu dönemde belki ama bebeğinizi kucağınıza aldığınızda bütün bu yaşadığınız zorlukları unutacaksınız. Anne olacak olmanın verdiği mutluluk ve huzuru hiçbir zaman bulamayacaksınız belki de. Hamilelik döneminde deneyimledikleriniz size çok anlamlı gelecek.
Bkz: Hamileliğin Yedinci Haftası
Hamileliğin 8. Haftasında Anne Fiziksel Durumu
Bazı anne adayları hamileliğin ilk üç ayında mide bulantıları yaşamaya devam etmektedir. Hamileliğin 8. haftası mide bulantılarınızın devam ediyor olması normaldir. Çok büyüyen rahim kasıklara baskı yapacağından bu hafta kasık ağrıları yaşayabilirsiniz. Aşermeniz başlamadıysa henüz bu hafta başlayabilir.
8. Hafta Hamilelikte Annenin Yemesi Gerekenler
8. hafta hamilelik beslenme açısından çok önemlidir. Anne adayının en çok çinko alması gereken haftadır. Doktorunuz çinko takviyesine başlatabilir sizi. Aslında vitaminleri besinlerle tüketerek almak çok daha faydalıyken, gıdalarla aldığınız vitaminler yetersiz kaldığında takviye alınmalıdır. Bol su tüketimi çok önemlidir. Lif açısından zengin besinler tüketmek, mevsimine uygun taze sebze ve meyveler tercih etmek, protein içerikli yiyecekler yemek hem bebeğinizin hem de sizin sağlığınız için gereklidir. Sık sık küçük porsiyonlarla ve besin çeşitliği olan öğünler şeklinde beslenmelisiniz. Günde bir şişe kadar maden suyu içmek içeriğindeki mineraller açısından faydalı olacaktır.
8. Hafta Hamilelikte Annenin Yememesi Gerekenler
Hamileliğin 8. haftası bebek gelişiminin hızla devam ettiği hafta olduğundan tükettiğiniz her zararlı besinden bebeğinizin gelişimi de olumsuz etkilenecektir. Sizin yediklerinizin bebeğinize kan yoluyla aktarıldığını unutmamalısınız. Ayrıca tükettiğiniz sağlıksız yiyecekler bebeğinize zararlı olduğu gibi sizi de olumsuz etkiler. Sağlıksız bir kilo alımı, yorgunluk, mide bulantısı, ödem gibi sonuçlar ortaya çıkar. Cıva içerene deniz ürünleri, az pişmiş veya çiğ etler, sakatatlar, paketli gıdalar, işlenmiş market ürünleri, kızartma, paketli meyve suları, asitli içecekler, tatlandırıcılar, çok şekerli ve çok tuzlu yiyecekler hamileliğiniz boyunca tüketilmesi yasak olan besinlerdir.
8. Hafta Hamilelikte Annenin Yapması Gereken Egzersizler
8. hafta hamilelik siz anne adayının kilolarının artış göstermeye başladığı haftalardandır. Genellikle anne adayları sürekli bir şeyler aşerdiğinden, aşerdiklerini de çok fazla yediklerinden hızlı ve sağlıksız kilo artışıyla karşı karşıya kalabilmektedirler. Bu kilo kontrolünü sağlamak için uzun yürüyüşler yapabilirsiniz. Ayrıca hem fazla kilo alımını durdurmak hem de doğumu kolaylaştırmak için hamilelik platesi, hamilelik yogası, kegel egzersizleri yapabilirsiniz. Egzersizlere başlamadan önce bir uzamandan ve doktorunuzdan tavsiyeler almanızı öneririz.
Not: Makale bilgi niteliği taşımaktadır, detaylar için doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.
Bilgi: İçeriği video izleyerek okuyabilirsiniz.
8. Haftada Beta HCG Değeri Kaçtır?
Hamileliğin 8. haftası da Beta HCG değerinin hızla armaya devam ettiği haftalardandır. 8. hafta hamilelik te Beta HCG değeri ortalama 7650-22900 civarındadır. Bebeğinizin cinsiyetini maalesef bu haftada da öğrenmeniz için çok erkendir. Bebeğiniz kız mı erkek mi olacak bunu öğrenmek için en az dört haftanız daha vardır.
8 haftalık hamilelik te görülebilecek belirtiler aşağıda gösterilmiştir: Ağızda hoş olmayan bir tat. Değişken damak tatları. Hassaslaşmış memeler Kramplar. Ciltte koyulaşma. Daha koyu ve parlak saçlar. Şişkinlik hissi. Sabahları olan mide bulantıları. Baş ağrıları.
ABONE OL. Hamileliğin 8. haftası itibariyle artık 2 ayınızı tamamladınız! Erken hamilelik belirtilerinizin gün geçtikçe azalmaya başladığını fark ederken bebeğiniz de tüm hızıyla gelişimini sürdürüyor. Bu haftalarda en çok beyin gelişiminde ilerleme görülür, öyle ki bebeğiniz bir süre sonra uzuvlarını hareket …