9. Hafta Hamilelik | Hamileliğin 9. Haftası

Hamileliğin 9. haftası gebeliğinizin ikinci ayının dolmasıyla başlar. Tebrikler artık iki aylık hamilesiniz. 9. hafta hamilelik ile ortalama kırk hafta tahmin edilen hamilelik döneminin bitmesine yani bebeğinizi kucağınıza almanıza otuz bir hafta kalmaktadır. Üç trimestardan oluşan hamilelik döneminin ilk trimestarının son ayına girmiş bulunmaktasınız. Sadece üç hafta sonra ilk trimestarınızı geride bırakacaksınız. Bakalım 9. haftada bebekte ve anne de ne gibi değişimler yaşanıyor.

Hamileliğin 9. Haftasında Bebek

Dokuz haftalık hamilelik te bebeğinizin artık ellerinde minik on parmağı da oluşmuş durumdadır. Gözleri iyice belirginleşip göz kapakları gelişmeye devam etmektedir. Majör organları olarak adlandırdığımız kalbi, beyni, ciğerleri ve böbrekleri gelişmeye devam etmektedir. Siz henüz hissetmesiniz de bebeğinizin hareketleri artmış durumdadır. Sekizinci haftada oluşmaya başlayan süt dişleri bu haftada gelişmeye devam etmektedir. Bebeğinizin boyu bu hafta 2 cm’ i geçti bile. Artık bebeğiniz yaklaşık 23 mm uzunluğunda ve 2 gram ağırlığındadır.

Hamileliğin 9. Haftasında Anne Duygu Durumu

Hormon salınımındaki artışa bağlı olarak hamileliğin 9. haftası da alıngan ve duygusal davranmanız normaldir. Bebeğinizin büyüyor olması size heyecan verirken biran evvel de kavuşmak istiyor olabilirsiniz ama bu durum sizde sabırsızlık yaratmamalı. Çünkü hamileliğinizin de hamilelikten sonra bebeğinizin doğumu ile bebeğinizin geçirdiği her an sizin için çok özel ve bu kıymetli tüm zamanları pozitif geçirmek çok önemlidir. Gebelik psikolojine bağlı olarak duygu durum bozukluklarınızın çok üzerinde durmak sizi daha da strese sokacaktır. En güzel her durumu olduğu gibi kabul edip pozitif olumlamalar yapmaktır. Yogaya da başlayabilirsiniz. Stresiniz size ve çevrenizdekilere zarar verecek boyuttaysa doktora da başvurabilirsiniz.

Bkz: Nub Teorisi Nedir?

Hamileliğin 9. Haftasında Anne Fiziksel Durumu

9. hafta hamilelik henüz karnınızın büyümesi için erken olsa da sizin fark ettiğiniz bir değişiklik oluşmaya başlamıştır karın bölgenizde. Dışarıdan bakıldığında bu haftada hamile olduğunuz henüz belli olmayabilir. Bu haftada uykuya çok ihtiyacınız olabilir. Bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için vücudunuz ekstra yorulur ve buna bağlı olarak halsizlik ve uykusuzluk ortaya çıkabilir. Uyku süresiniz arttırmak ve vücudunuzu dinlendirmek daha az yorulmanıza yardımcı olacaktır. Rahminizin büyümeye devam ediyor olması kasık ağrılarınızın devam etmesin sebebiyet verebilir.

9. Hafta Hamilelikte Annenin Yemesi Gerekenler

Hamileliğin 9. haftası D vitamini alımı açısından çok önemlidir. Bebeğinizin kas ve kemik gelişiminde D vitamini etkin rol oynamaktadır. Doktorunuz gerekli görürse sizi D vitamini takviyesine başlatabilir. Beslenmenizle doğru orantılı olarak gelişim gösteren bebeğinizin sağlıklı gelişebilmesi için besin değeri yüksek bol lifli gıdalar, protein içerikli besinler tüketmelisiniz. Bol su içmeyi ihmal etmemelisiniz. Su sizin ve bebeğiniz için en gerekli sıvıdır. Eğer tansiyon sorunu yaşamıyorsanız günde bir şişe maden suyu da içebilirsiniz. Maden suyu size mineral takviyesi yapacaktır.

Bkz: Hamilelikte Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

9. Hafta Hamilelikte Annenin Yememesi Gerekenler

Hamileliğinizin tümünde olduğu gibi 9. hafta hamilelik te beslenmenizle bebeğinizin direk etkilendiği haftalardandır. Sizin tükettiğiniz her şey bebeğinize kan yoluyla aktarılmaktadır. Normal dönemlerde anne adayının vücudunun tolere edebildiği toksik ve zararlı maddeleri hamilelik döneminde bebeğin henüz bağışıklık sistemi çok düşük olduğundan bebeğe hayati tehlike oluşturabilmektedir. Cıva gibi zararlı maddeler içeren gıdalar tüketmek bebeğin organ gelişimini bile durdurabilmekte hatta düşüğe sebebiyet vermektedir. Bu sebeple kimyasal içeren işlenmiş besinler ve işlenmiş et ürünleri, çiğ veya az pişmiş et ve sakatatlar, çok şekerli ve çok tuzlu gıdalar ve cıva içeren deniz ürünleri öğünlerinize asla dâhil etmemeniz gereken besinlerdir.

9. Hafta Hamilelikte Annenin Yapması Gereken Egzersizler

Hamilelik boyunca egzersiz önerilse de kontrollü olmakta fayda vardır. Özellikle hamileliğin ilk üç ayı doktorunuz tavsiye etmiyorsa egzersizlere başlanmamalıdır. Ancak hamilelikte 9. hafta egzersizlerin bebeğiniz ve sizin için faydaları yadsınamayacak kadar fazladır. Ödem attırmadan, doğumun kolay geçmesine, kiloların verilmesine kadar çok işe yaramaktadır. Size, vücudunuza ve şartlarınıza uygun hamilelik egzersizlerini yapmanızı tavsiye ederiz. Bunun için de en doğru belirleyici doktorunuz veya bu konuda uzman olan kişiler olacaktır. Size verilen tavsiyelere uyarak egzersizlerinizi yapabilirsiniz. Tamamen hareketsiz bir yaşam asla önerilmemektedir. Küçük yürüyüşler bile hem fiziksel hem de ruhsal olarak size destek sağlayacaktır.

Bkz: Hamilelikte Hurma Yenir mi?

Not: Makale bilgi niteliği taşımaktadır, detaylar için doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.

Bilgi: İçeriği video izleyerek okuyabilirsiniz.

YouTube video

9. Haftada Beta HCG Değeri Kaçtır?

9. hafta hamilelik hala Beta HCG değerinin yükselmeye devam eden haftalardandır. Bu haftada Beta HCG değeri ortalama 25700-288000 arasında olmaktadır. Hala bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek içi erken haftalardasınız. Biliyoruz bebeğiniz kız mı erkek mi olacak çok merak ediyorsunuz. Ancak bunun için en az 2-3 haftanız daha vardır.

5/5 - (13 votes)
“9. Hafta Hamilelik | Hamileliğin 9. Haftası” üzerine 3 yorum
  1. 9 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ. Dokuz haftalık gebelikte bebeğin boyu yaklaşık 2 cm, ağırlığı 2 gram kadardır. Son adet tarihine göre 9. hafta dolduktan sonra yani 10. haftanın başlamasından itibaren bebek embriyo değil fetus olarak adlandırılır (Döllenmeden itibaren 8. hafta dolduktan sonra). Dokuzuncu hafta …

    Cevapla
  2. 9 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ. Dokuz haftalık gebelikte bebeğin boyu yaklaşık 2 cm, ağırlığı 2 gram kadardır. Son adet tarihine göre 9. hafta dolduktan sonra yani 10. haftanın başlamasından itibaren bebek embriyo değil fetus olarak adlandırılır (Döllenmeden itibaren 8. hafta dolduktan sonra). Dokuzuncu hafta …

    Cevapla
Yorum yapın