Bebeklerde Mukuslu Kaka Neden Olur?

Bilinçli anneler bebekleriyle ilgili her şeyi takip etmekte ve en küçük değişiklikte hemen farkına varıp araştırmalar yapmaktadırlar. Yeni doğan bebeklerde ilk 6 ay hassasiyet durumu çok fazladır. Eğer anne sütü alan bir bebekse, annenin yediklerine bağlı olarak, hazır mama kullanıyorsa mamanın içeriğine, maruz kaldığı mikroplara ve üşütme gibi etkenlerden bebek bazı belirtiler gösterebilir.

Belirtilerin en fazla olduğu şeyde kakasıdır. Bebeğin kakasından bir şeylerin ters gittiğini anlamanız mümkündür. Annelerin en çok korktukları ve araştırdıkları bebeklerde mukuslu kaka neden olur sorusudur.

Bebeklerde Mukuslu Kaka Yapma Nedenleri

Pin

Bebeğinizin kakasının mukuslu (sümüksü yapı) olduğunu gördüyseniz hemen telaşa kapılmayın. Bebekte mukuslu kaka olmasının belirtileri; Besin alerjileri, inek sütü alerjisi, çölyak hastalığı (gluten enteropatisi), bağırsak enfeksiyonları, kronik enflamatuvar bağırsak hastalıkları, kistik fibrozis, diş çıkarma. Altı aylığa kadar yaygın görülen mukuslu kaka, bebeğinizin alerjik reaksiyon gösterdiğinin belirtisi olabilmektedir. Bebeklerin genellikle inek sütüne karşı alerjileri vardır.

Bebeğiniz inek sütü tüketmiyorsa bile anne sütüyle besliyorsanız sizin tükettiğiniz inek sütü ve inek sütü ürünlerinden kaynaklanıyor olabilir. Eğer ek gıda, mama veya devam sütü kullanıyorsanız içeriğine dikkat etmenizi öneririz. Eğer kullandığınız ürün inek sütü içeriyorsa bebeğinize alerji yapması ve kakasının mukuslu olması mümkündür. Ayrıca bebeklerde mukuslu kaka olmasının yaygın sebeplerinden birisi enfeksiyon belirtisi de olabilmektedir. Diğer yaygın durumda bebeğin diş çıkarıyor olmasıdır.

Bebekler diş çıkarırken fazla salya salgılarlar ve bu salyaları yutmaları halinde kakada mukusa neden olur.  Bebeğinizin kakasının yeşilimsi ve sümüksü yapıdaysa mukuslu kakadır, bebeğinizin kakası sümüksü ve yapışkan kıvamda ise de mukuslu kakadır.

Bkz: bebeklerin salyası neden akar?

Bebeklerde Mukuslu Kaka Ne Zaman Tehlikeli Olur?

Bebekte mukuslu kaka durumu normal olabilmekle birlikte bazen tehlikeli de olabilmektedir. Yukarıda saydığımız belirtiler bebekte mukuslu kaka kısa süreli olur ve geçicidir. Eğer 2 gündür devam eden mukuslu kaka durumu söz konusuysa mutlaka doktora götürmenizi tavsiye ederiz.

Doktor bazı tetkikler yaparak bebeklerde mukuslu kaka altında yatan sebebi bulup ona göre tedavi uygulayabilir. Ya da beslenme şeklini değiştirebilir. Alerjik durum varsa neye alerjisi olduğunu tespit edip o gıdalardan bebeğinizin ve sizin uzak durmanızı isteyebilir. Doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin, doktorunuzun tavsiyelerini de mutlaka dinleyin.

Bkz: Kusan bebek emzirilir mi

5/5 - (86 votes)
“Bebeklerde Mukuslu Kaka Neden Olur?” üzerine 2 yorum
  1. Bebeğin kakasında mukus ve sümüksü kıvamın görülmesinin en ciddi nedenlerinden biri de bağırsak tıkanıklığıdır. Bebekte bağırsak tıkanıklığında bebeğin kakası jöle kıvamındadır. Bebekte ağrı hissi duyma, kusma ve kakasında kan ile mukus gibi belirtiler görülür, derhal tıbbi müdahale gerektirir.

    Cevapla
  2. Peki, bebeklerde mukuslu kaka neden olur? Bebeklerde mukuslu kaka önemli bir sorunun habercisi olmayabileceği gibi aşağıdaki hastalıklara da işaret ediyor olabilir; Besin alerjisi Diş çıkarma Bağırsak enfeksiyonları İrritabl bağırsak sendromu Bağırsak düğümlenmesi Kistik fibroz veya Kronik enflamatuvar bağırsak hastalıklarının habercisi olabilir.

    Cevapla
Yorum yapın