Bebeklerde salya akması anneleri endişelendirse de önemli bir durum değildir. Sizlere bu yazımızda; bebeklerin salyası neden akar, hangi durumlarda endişelenmelisiniz, salya akmasını önleme yöntemleri var mıdır, anlatacağız. Bazı durumlarda bebeklerde salya akması büyük problemlerin belirtisi olurken genellikle normal bir süreçtir.
Bebeklerin Salyası Neden Akar?
Bebeklerin Salyası Neden AkarYeni doğan bebeklerde salyaya akmasına pek rastlanmazken, 2 aylıktan itibaren hemen hemen her bebekte görülmektedir. Ağız içinde bulunan sindirim sistemi gelişmeye başlayınca aktifleşir ve tükürük bezleri hızla çalışır, fazla miktarda salya ve tükürük üretir. Tam gelişmemiş olan yutkunma refleksi sebebiyle de bebekler bu üretilen salya ve tükürükleri yutamaz, ağızdan dışarı akar. Bu durum 18 aylık olana kadar devam edebilir.
Bebeklerin salyasının akması doğal bir süreç olup, beslenme ve konuşma becerilerinin gelişmesiyle salya akması probleminin de ortadan kalkması beklenir. Her ne kadar bebeklerin salyasının akması rahatsız edici bir durum gibi görünse de bebeğin diş gelişimi ve ağız sağlığı için gereklidir. Hatta dişlerin çıkması yaklaştıkça bebeklerde salya fazlalaşmaktadır.
Bkz: bebek doğum tarihi hesaplama
Bebeklerin Salyasının Akması Ne zaman Tehlikeli Olur?
Bebeklerde salya akması doğal ve olması gereken bir durum olduğundan bahsetmiştik. Ancak bazen altında yatan hastalıklarında habercisi olabilmektedir. Enfeksiyon, reflü, psikolojik nedenler, sinirsel nedenler, bağırsak hastalıkları, midede asit fazlalığı, bebeklerin kullandığı ilaçların yan etkisi, erken diş çıkarma ve nöromotor sağlık sorunları bebeklerde salya akması altında yatan rahatsızlıklardandır. Eğer bebeklerde salya akmasının nedeninin bu hastalıklardan birine bağlı olduğunu düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza başvurmanızı öneririz.
Bebeklerin Salyasının Akması Nasıl Önlenir?
Bebeklerde salya akması önlenebilir bir durum olmamakla birlikte, bebeğe verdiği rahatsızlık azaltılabilir, bebeğin beslenme yeteneği geliştirilerek salya akması erken kesilebilir. Bebek önlüğü kullanmak vücuduna ve kıyafetlerine akması önlenebilir. Emzik kullanmak ta bebeklerde salya artışına sebep olmaktadır. Emzik kullanımını kesmek te salyayı azaltmada etkili olmaktadır. Bebeklerde salya akması ile birlikte başka normal olmayan belirtiler de varsa doktora başvurmanızı öneririz.
Bebeklerin Salyası Neden Akar, Bebeklerdeki Salya Akıntısı Nasıl Geçer? Bebeklerde diş çıkarma, enfeksiyon, reflü, bağırsak paraziti, midede asit fazlalığı, yutakta sorun, tükürük bezi iltihabı gibi çeşitli nedenlerden salya akıntısı görülebilir 10 Yorum
Bebeklerde salya neden akar sorusuna onlarca yanıt verilebilir. Ancak bunlardan en bilineni diş çıkarmadır. Çoğu bebeğin diş çıkarma döneminde salya miktarında artış gözlemlenir. Bunun dışında reflü, enfeksiyon, alerji ve burun tıkanıklığı gibi birçok faktör bebeklerde salya artışına neden olabilmektedir.