Gebelik Hesaplama

Gebelik hesaplama işlemi, doğum yapacak olan anne adaylarının son adet tarihinden yararlanarak kolayca hesaplanır. Bunun için regl tarihinin net bir biçimde bilinmesi gerekir. Aynı zamanda bu tarihe ”sat” ismi de verilir. Gebelik hesaplama otomatik en son regl tarihinden itibaren 280 gün sayılarak yapılır.

Gebe olduğu öğrenen anne adaylarının en çok merak ettiği konu, hamileliğin kaçıncı haftasında olduğudur. Oldukça heyecanlı bir süreç olan hamilelikte, kaçıncı haftada olduğunu hesaplamak da bu şekilde mümkün olur. Hamile kişiler, bu sayede bebeklerinin gelişimlerini hafta hafta hamilelik takip edebilirler.

Hamilelik, Gebelik Hesaplama Nedir? 📅

Gebe kadınların hamileliklerinin ne zaman sonuçlanacağına öğrenmek için yaptıkları hesaplama işlemine otomatik gebelik hesaplama adı verilir. Gebelik hesaplaması işlemi son adet tarihinden destek alınarak yapılır. Bebeğin ne zaman doğacağı ise son adet yani regl döneminin ilk güne 280 gün (40 hafta) eklenerek kolayca bulunur.

Fakat burada unutulmaması gereken konu; bu hesabın kesin bir doğum tarihi vermediğidir. Doğum, hesaplanan tarihten 1 hafta sonra veya 1 hafta önce gerçekleşebilir. Gebelik hesaplama işlemi için tablo hazırlanırken, adetin süresi 28 gün olarak düşünülür. Ancak kadının adet döngüsü düzensiz bir şekilde ilerliyorsa, bu hesaplama kesin bir sonuç vermeyebilir.

Düzensiz adet dönemine sahip olan ya da en son ki regl dönemini unutan kadınlar, net hamilelik hesaplaması için doktorun yağacağı ultrasonun sonucunu beklemelidir. Ultrason muayenesinden sonra doktor, hamileliğin kaçıncı haftasında olduğunu bildirecektir.

Haftalık Hamilelik, Gebelik Hesaplama Jinekoloji Cetveli Nedir? 📅

hamilelik hesaplama cetveli

Hamileliğin ilk iki haftası, rahmin gebeliğe hazırlanması ile geçen süredir. Hamileliğin üçüncü haftasında bebeğin oluşumu başlar ve böylece gebeliğin üçüncü haftasına denk gelen zaman, bebeğin ilk haftası olur.

Doğumlar genellikle 38 ile 41. haftalarda gerçekleştir. 38. hafta gelmeden önce gerçekleşen doğumlara erken doğum ismi verilir. Aynı zamanda 41. haftadan sonra gerçekleşen doğumlara da geç doğum ismi verilir. Bu tarihleri anne adayları için açıklığa kavuşturan ve burada yaşanabilecek kafa karışıklığının önüne geçen cetvele ise gebelik hesaplama cetveli adı verilir.

Gebelik hesaplama jinekoloji cetveli, kadınların ay ay gebelik hesaplaması yapabileceği bir çizelgedir. Bebeğin hangi haftada olduğunu, ağırlığının kaç gram olduğunu ve diğer bilgileri bu cetvel üzerinden öğrenmek ve bu şekilde takip etmek mümkün olur.

Hamilelik, Gebelik Ayı Hesaplama Nasıl Yapılır? 📆

Hamilelik hesaplamasını ay olarak program dahilinde yapabilmek için, doğum yapacak olan kadının son adet tarihini net şekilde bilmesi gerekir. Bu tarihe sat ismi de verilir. Hamilelik hesaplamasını yapabilmek için, son adet tarihinin ilk gününü bilmek gerekir. Hesaplamayı; ilk güne 280 gün eklenerek yapılır.

Gebe olan kadınların bu hesaplamayı yapabilmesi için kesinlikle son regl tarihini ve son regl tarihinin ilk gününü bilmesi gerekir. Gebe kalmak isteyen kadınlara ise öncesinde adet dönemlerini takip etmeleri ve bu doğrultuda not almaları tavsiye edilir.

Hafta Hafta Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır? 📆

Hamilelik haftası; hamilelik haftası ve yumurtlama haftası olarak iki başlığa ayrılır. Hafta hafta gebelik hesaplaması, gebe kalınmasından 2 hafta önce meydana gelen son regl döneminin ilk gününden faydalanılarak yapılır. Doktorlar genellikle gebeliği değerlendirmek için bu haftayı baz alırlar.

Gebe kadınlar için son adet döneminin ilk günü, gebelik döneminin başlangıcı olarak kabul edilir. Daha güvenilir kabul edilmesi sebebiyle hafta hafta hamilelik hesaplama daha fazla tercih edilir. Bunun için ise şuan ki zamandan son regl tarihi çıkarılır. Elde edilen sonuç 7’ye bölündüğünde ise gebelik haftası bulunmuş olur.

Ay Ay Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır? 🗓

Hamilelik süreci ortalama olarak 10 ay sürer. Bu süreç içerisinde geçen her bir ay ise 28 gün olarak hesaplanır. Bunun sonucunda ise hamilelik toplamda 280 güne denk gelir. Gebelik süreci ”trimester” ismi verilen 3 farklı süreçten oluşur. Bu süreçler ise aylardan meydana gelir ve gebeliğin hangi evresinde olunduğu hakkında bilgi verir. Her bir trimester süreci 13 haftadır, yani her bir trimester süreci yaklaşık olarak 3 aydır.

Adet Gününe Göre Hamilelik Cinsiyet Hesaplaması Nasıl Yapılır? 🗓

adet gününe göre hamilelik hesaplama

Adet döneminin gecikmesi, hamilelik durumunu etkileyen faktörlerden bir tanesidir. Adet [1] dönemi belirli bir süre geciktiği durumlarda ise kadınların akıllarına ilk olarak gebelik gelir. Bunu bir netliğe kavuşturmak ve kafa karışıklığından kurtulmak isteyen kişiler ise gebelik hesaplama yöntemlerini uygularlar.

Bu gibi durumlarda, anne adaylarının son regl tarihinin ilk gününü bularak hesaplama yapması en güvenli yöntem olacaktır. Gebeliğin tarihi net şekilde bilinemeyeceği için adet döneminin son günü değil, son adet döneminin ilk günü alınarak hesaplama yapılır. Bu hesaplama yöntemi, bebeklerin kaç haftalık olduğunu öğrenmek için de uygulanabilir.

Adet Düzensizliği Yaşayan Kişiler Gebelik Hesaplama Yapabilir Mi? 🗓

Adet dönemi düzenli olan anne adaylarında, son adet tarihi ile gebelik hesaplama yapmak en doğru sonucu verir. Fakat regl dönemi düzenli olmayan kadınlar için kullanılan bu yöntem çok sağlıklı olmaz. Bunun için anne adaylar, uzman bir doktor ile birlikte tarih hesaplaması yapmalıdır.

Bu şekilde güvenli bir tarihe ve hesaplamaya ulaşmak mümkün olabilir. Doktor kontrolünde gerçekleşecek gebelik hesaplamada, erken ultrason kontrolü ve rahim ölçüsü kullanılabilir. Bu iki kriter, hamilelik haftasını hesaplamada yardımcı olarak kullanılabilir. Annenin rahminin ölçüsü hamileliğin hangi döneminde olduğu ile ilgili bilgi verebilirken, ultrason ise bebeğin hangi dönemde olduğu ile ilgili bilgi verir.

Bu sonuçlara göre uygun bir doğum tarihi belirlenir. Ayrıca bebeğin kalp atışlarının ilk kez duyulması ve diğer hayat belirtilerinin fark edilmesi de gebelik haftasına dair ipuçları verir.

Uzmanlara Göre Gebelik Hesaplama Kız Mı Erkek Mi Nasıl Yapılmalıdır? ⚧

Uzmanlara göre gebelik hesaplama işlemi yapılırken ay ve haftalar arasında yaşanan uyumsuzluğu doğru bir şekilde algılamak ve hesabı bu doğrultuda yapmak oldukça önemlidir. Hamilelikte geçen 1 ay 28 gün olarak hesaplanır.

Fakat bu süre normalde 4 hafta 3 gündür. Bu aşamada önemli olan hesaplamayı haftalık olarak yapmaktır. Hamilelikte hesaplamalar hafta üzerinden yapılır. Bu sebeple anne adayları daha net bir doğum tarihine kavuşmak için, haftalık hesaplama yapmalıdırlar. Aynı zamanda tüp bebeklerde de hesaplama işlemi aynı şekilde yapılır.

İlişki Tarihine Göre Otomatik Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır? ⚧

Anne adayı olan pek çok kadın, ilişki tarihini hamileliğin başlangıcı olarak düşünür. Ancak bu düşünce doğru değildir. Hamileliğin başlangıç tarihi, son regl döneminin ilk günü olarak kabul edilir. Spermler, ilişki sonrasında 4 ile 5 gün aktifliğini kaybetmez ve aynı zamanda yumurta da 24 saat boyunca aktiflik durumunu kolayca koruyabilir.

Hamilelik başlangıç tarihinin ilişkinin yaşandığı gün mü yoksa daha sonrasında mı oluştuğu ise net olarak belirlenemez. Bu sebeple bir önceki regl döneminin ilk günü, bütün dünyada gebelik hesaplaması için kullanılan bir tarihtir. Bu şekilde en güvenilir sonuca ulaşılmış olur.

Hamilelik Haftasına Göre Hesaplama Yapmak Güvenli Mi? 🔐

Gebeliğin bulunduğu haftaya göre hamilelik hesaplama cinsiyet işlemini yapmak, tüm dünyada kabul edilen bir gebelik hesaplama yöntemidir. Hamilelikte ay olarak hesaplama yapmaktan ziyade haftalık olarak hesaplama yapmak, daha doğru bir sonuç verir.

Bu sonuç çok daha güvenilir kabul edileceği için, güvenli olduğunu da söylemek mümkündür. Ancak bunun yanı sıra hesaplamanın her zaman için net bir sonuç veremeyeceğini de göz önünde bulundurmak gerekir. Çünkü hamilelikler 38 ile 41 hafta arasında sürer.

Gebelik Ayları Nasıl Hesaplanır? 🗒

gebelik hespalama gebelik aylarıAnne adayları hamileliklerini hafta hafta takip ederler. Hamilelikte ay hesaplaması yapmak isteyen anne adaylarının ise hangi haftada olduklarını bilmeleri gerekir.

Hamilelikte ay hesaplama ise şöyle yapılır;

  • 1. ay (4-5 hafta)
  • 2. ay (8-9 hafta)
  • 3. ay (12-13 hafta)
  • 4. ay (16-17 hafta)
  • 5. ay (20-21 hafta)
  • 6. ay (24-25 hafta)
  • 7. ay (28-29 hafta)
  • 8. ay (32-33 hafta)
  • 9. ay (36-40 hafta)

Bu şekilde hesaplamayı kolayca yapan anne adayları, hamileliğin kaçıncı ayında olduklarını tespit edebilirler. Henüz hangi haftada olduğunu bilmeyen anne adaylarının ise ilk olarak hamilelik hesaplama yöntemine başvurmaları gerekir.

Hamilelik, Gebelik Hesaplama Profesör Uygulamaları Doğru Sonuç Verir Mi? 👌

Bazı internet siteleri ve uygulamalar, hamilelik hesaplaması hizmeti verirler. Bu uygulama ve sitelerde de genellikle son adet döneminin ilk günü baz alınır. Bu sebeple bu uygulamaların da güvenilir bir sonuç vereceğini söylemek mümkün olur. Ancak hesaplamalarda yanılma payı olduğunu unutmamak gerekir.

Aslında hem uygulama kullanılan hem de kullanılmayan hesaplamalarda yanılma payı bulunur. Bu yanılma 1 hafta gibi cüzi bir süre olabilir. Kısacası doğumlar, hesaplanan tarihten 1 hafta önce ya da bir hafta sonra gerçekleşebilir.

Çocuk sahibi olmak isteyip gebe kalan anne adayları için çok merak edilen konulardan birisi hamileliğin ilk haftasını hesaplamaktır. Hamileliğin net tarihini belirlemek ve kaç haftalık hamile olduğunu öğrenmek isteyen anne adayları çok merak edilen bir konu olan kaç haftalık hamileyim testini haberimizde bulabilir. İşte gebe olan anne adayları için çok merak edilen gebelik haftasının hesabı sizlerle.

Bkz: Yüzde Yüz Hamilelik Belirtisi

Haftalık gebelik hesaplama 📅

Hamile bir bireyin merak ettiği konu başlıklarından en önemlisi olan kaç haftalık hamileyim sorusu oldukça basit hesaplanmaktadır.  Kaç haftalık hamile olduğunuzu hesaplamanız için bilmeniz gereken tek önemli madde en son adet (regl) tarihinizin başlangıcıdır.  Eğer en son adet başlangıcı tarihini biliyorsanız bu sayede kolaylıkla kaç haftalık hamile olduğunuz basit bir şekilde ortaya çıkacaktır.

Sitemizde bulunan en son adet dönemi hesaplama tablosundan son gördüğünüz adet başlangıcını gün ay ve yıl olarak girerek kaç haftalık hamile olduğunuzu hesaplayabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse en son olduğunuz adet başlangıç tarihi 20 Ocak 2021 ise bu demek oluyor ki siz 8 hafta 5 günlük hamilesiniz. Son adet günü hesaplayıcılarıyla yaptığınız işlem sonrası kolaylıkla kaç haftalık hamile olduğunuzu öğrenir bu sayede doğuma kaç hafta kalmış tahmini doğum tarihi gibi soruların yanıtını da kolaylıkla bulabilirsiniz.

Uzman hekimlere en çok soruların başında gelen Kaç haftalık hamileyim? sorusunun cevabını artık kendi başınıza öğrenme fırsatınız bulunmaktadır. Ancak biraz karışık olan bu konuda hekimlerin gebelik ayından çok gebelik haftası hesaplama konusunda daha net bilgiler sunması sizleri tatmin edecektir. Anne ve baba adaylarının çok merak ettiği bu konunun hesaplaması için hekimlerin baz aldığı yöntemler hakkında ip uçları verelim.

Gebelik Haftası Nasıl hesaplanır? 🗓️

Hekimlerin bu konuda başlangıç olarak hesapladığı gün adet gördüğünüz son tarih olacaktır. Anne adayının en son adet gördüğü zamanı bilmesi daha net bilgiler elde edilmesini sağlayacaktır. Bu nedenle yakından takip etmeniz son derece önemlidir. Özellikle ilişkiye girildikten sonra iki hafta içerisinde adetten kesilmelerin sıkça meydana gelmesi Gebelik Haftası Hesaplama konusunda uzmanların en çok başvurduğu yöntem olarak bilinmektedir.

Ancak bazı durumlarda anne karnında bulunan bebeğin yumurta gelişiminde meydana gelen gecikmeler olur. Buda Gebelik Haftası Hesaplama konusunda bazı sarkmaların meydana gelmesine neden olmaktadır. Bu durumlarda hekimlerin net olan bilgiyi almaları için yaptıkları yöntem ise Ultrason değerlendirmesi olacaktır. Özellikle gebeliğin ilk haftalarında Ultrason tedavi yöntemi ile genel durumuna bakılarak Gebelik Haftası ile ilgili net bilgi alınmış olunur.

Anne adaylarının ay hesaplaması yerine gebelik haftası hesaplaması yapmak en doğru seçim olacağından dolayı yukarda belirttiğimiz gibi hesaplama yöntemlerini tercih ederek bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.

“Gebelik Hesaplama” üzerine 38 yorum
  1. Slm ben Adeti yarın olamadım sarı alındım var bellim ağrmiyor karnım ağrmiyor midem bağlantısı var herzaman hamile testi yaptım tek çizgili çıkmadı acaba hamileyimmi

    Cevapla
  2. Selam benim adetimden tam 7 gun gecdi test yapdim negatif cikdi acaba ben hamilemiyim az cok bilirtileri var

    Cevapla
  3. Selam benim son adet tarihim 11 06 2018 yani adetim gecikti test yaptım tek çizgi çıktı 8 gündür adetim gecikti acaba hamilemiyim

    Cevapla
  4. en son 30 haziranda adet oldum ve kasiklarim cok agriyo sanki adet gorucekmis gibi kac gundur belim agriyo midem bulaniyo buluamiyorda degil aslinda agriyo gibi his ediyorum hep test yapiyorum tek cizgi cikiyor hamile miyim acaba ? testmi yanlis acaba

    Cevapla
  5. Selam Ben 2 aylik evliyim 18 eylülde acil serviste HcG hormonu gebelik testi yaptirdim sonuc 1.39 cikti hemsire 10 gün sonra tekrar test yaptir demisti adetim 1 ekimde baslamasi gerek
    18 eylülden buyana Karın agrısı hissediyorum karın bölgesinde şişlik hissediyorum bu ay normalinde 3 eylülde adet kanamam basladi 7sinde bitti sence tekrar test nezaman yapmaliyim hamilemiyim hamileysem kac haftaliktir idrar testinde ne cikar

    Cevapla
  6. Iki tane gebelik testi aldim ikisindede hamile ciktim hamilemiyim sizce son adet dönemim 1eylul

    Cevapla
  7. Bn 15 gündür regl olmuyorum geçti günüm kan testi yaptırdım 3.6 cıktı hala da olmadim acaba gebemiyim

    Cevapla
  8. merhaba arkadaşlar ben altı yılık evili hamile kalamıoyrm 2019 Şubat 15 oldum çok sancım var sizce gebemiyim

    Cevapla
  9. Merhaba bende bel kasık lar agrıyoor aserme gibi oluyor bulantı yok şiikinlik var bir iki 3sefer lavobaya gidiyom acaba gercekten hamilemiyim duygusallaştım yani

    Cevapla
  10. Merhaba son adet tarihim 20 mart normalde 7 gün adet görüyordum iki seferdir 3 guñe düştü bel ağrısı kasik ağrısı mide bulantısı mide ağrısı görüyorum kan tahlili verdim negatif cıktı hamilelik testi yaptım ikinci çizgi silik cıktı sizce hamilemiyim

    Cevapla
  11. Slm ben altı yılık evkiyim çocuğum yok ikibin on altıda tüp bebek yaptım olmadı mart 2019 adet 12 şimdi çok az göruyorm ama çok sancım var ne yaparım Allah rızazı için yardım edin

    Cevapla
  12. Selam adetim 2 gün geçti aşırı yemek yiyorum ve hiç doymuyorum çok agrasif ve sinirliyim acaba hamile miyim ?

    Cevapla
Yorum yapın