Browsing: Hafta Hafta Hamilelik

Hamileliği heyecanla bekleyen anneler, artık hamilesiniz. Sizlerle mutluluğunuzu paylaşıyor ve size daha heyecanlı bir döneme girdiğinizin müjdesini veriyoruz. Önünüzde koskoca yeni duygular yaşayacağınız, içinizde büyüyen bir canın varlığının verdiği inanılmaz gücü hissedeceğiniz 40 hafta sizi bekliyor. Bu süreçte bizleri yol gösterici olarak okumanızın da bizi sevindirdiğini söylemek isteriz.

Sizler için hazırladığımız hafta hafta hamilelik yazılarımızı dikkatlice takip edip okuduğunuzda; karşılaşacağınız durumları, fiziksel ve psikolojik değişimleri, bebeğinizin gelişimini, beslenmenizin ve egzersizlerin haftalara göre değişimini bilmek sizlere yol gösterici olacaktır. Hafta hafta hamilelik yazılarımızla bu süreci daha heyecanlı ve edindiğiniz bilgiler sayesinde kolay geçirmenize yardımcı olacağız.

Neden Hafta Hafta Hamilelik, Gebelik?

Neden hafta hafta hamilelik olarak takip edilmeli? Gebelik dönemleri normalden farklı olarak 1 ay 4 hafta olarak değerlendirilir ve bu da 28 güne tekabül etmektedir. Hamileliği haftalara bölmek bebeğin sağlık durumunun,  kilo boy ortalamasının ve anne adayının sağlık durumunun kontrol altına alınmasını çok kolay hale getirmektedir.

Hafta Hafta Hamilelikte dönemler hafta, ay ve trimester olarak bölümlere ayrılıp değerlendirilmektedir. Ortalama 40 hafta olması beklenen hamilelikte her yedi gün için bir hafta tamamlanmış olur. Hamileliğin birinci haftasında genellikle gebeliğin başladığı anlaşılmadığından siz hamile olduğunuzu öğrendiğinizde en az iki haftalık gebe oluyorsunuz.  Hamileliğin 9 ay olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Ama ayları hesaplarken her ay için 28 gün saymayı atlamamanızı öneririz.

Hafta Hafta Hamilelikte Trimester Ne Demek?

hamilelik hesaplama cetveli

Gelelim belki de ilk defa duyacağınız trimester dönemlerine. Trimester [1] Latince kökenli bir kelime olup 3 ay anlamına gelir. Hamilelikte 9 ay olduğundan 3 trimesterdır.

  • 1. Trimester : 1, 2 ve 3. Aylardır.
  • 2. Trimester: 3, 4 ve 5. Aylardır.
  • 3.Trimester: 6, 7 ve 8. Aylardır.

Hafta hafta hamilelikte değişimler yavaş ilerlerken her trimester dan diğerine geçerken ciddi farklar oluşur.

  • Birinci Trimester: Hamileliğin ilk üç ayı 1.Trimesterdır. Hamileliğin ilk belirtilerinin yaşandığı, risklerin fazla olduğu, embriyonun anne rahmine yerleşip, yavaş yavaş organlarının oluşmaya başladığı dönemdir. Anne adayının hormonel değişime uğradığı ve bu sebeple oluşan fizyolojik ve psikolojik etkilerinin fazla fazla yaşandığı ilk üç aylık dönemdir.
  • İkinci Trimester: Hamileliğin 2. Üç aylık dönemi olan 2.Trimester; 4, 5, 6. Aylardır. Gebeliğin en rahat dönemleri olarak adlandırılabilir. Hamile anne adayı hamileliğe artık alışmış olup, adaptasyon sürecini atlatıp normale yakın bir hayata geçtiği zamanlardır. Hamileliğin en keyifli tadının çıkarılacağı lale devri diyebiliriz.
  • Üçüncü Trimester: Hamileliğin son üç ayının olduğu dönem olan 3.Trimester; 7, 8 ve 9. Aylardır. Bu aylar lale devrinin bitip tekrar hamileliğin son döneminin etkisiyle ortaya çıkan psikolojik ve fizyolojik değişimlerin fazlaca hissedildiği dönemdir. Bebeğin gelişinin yaklaşmasıyla, vücudun ve psikolojinin doğuma kendini hazırlıyor olduğu zamanlardır.

Hafta Hafta Hamilelik

Hamilelik boyunca hafta hafta anne adayında ve bebekte olan değişimlerin takibini yapabilmeniz için sizlere hafta hafta hamilelik, gebelik değişimlerini kısaca yazdık. Uzun haline de aşağıda vereceğimiz linklerden ulaşabilirsiniz.

1. Hafta hamilelik

Hamileliğin ilk haftasında henüz bebek oluşmamıştır, spermler arasından bu zorlu yarışı bir sperm kazanır ve yumurtaya ulaşır ve hemen yumurta bir zar oluşturur. Kalan spermler yumurtaya ulaşamaz. Böylelikle gebelik başlamış olur. Döllenmiş bu yumurtaya zigot denir. Hamileliğe hoş geldiniz. Artık hamileliğinizin ilk haftasındanız. Hemen ne kadar kötü alışkanlığınız varsa (sigara, alkol vs.) bırakıp, folik asit kullanmaya başlamanızı öneririz. Hafta hafta hamilelikte anlatmaya devam ediyoruz.

Devamı: 1. hafta hamilelik

2. Hafta hamilelik

Hamilelikte ikinci hafta hamilelik belirtileri çok kişi de oluşmamakla birlikte, yorgunluk, sinirlilik, uyku hali, sık idrara çıkma, göğüslerin büyümeye başlaması ve hassasiyet gibi yoğun olmayan belirtiler görülmeye başlanabilir. Bu hafta yapılan idrar ve kan tahlillerinde, erken gebelik testlerinde pozitif sonuç çıkar.

Devamı: 2. hafta hamilelik

3. Hafta hamilelik 

Hamileliğin üçüncü haftasında hamilelik belirtileri artış göstermeye başlar. Hamileliğin ikinci haftasında görülen belirtilere ek olarak mide bulantısı, kusma, baş dönmesi de eklenir. 3 haftalık hamileyken yapılan testlerin negatif çıkması hamileliğin olmadığı anlamına gelmeyebilir, adet döngünüzle alakalı olarak test negatif çıkmış olabilir. Ultrasonda henüz net görüntü oluşmamakla birlikte kan ve idrar tahlillerinde sonuç kesindir.

Devamı: 3. hafta hamilelik

4. Hafta hamilelik 

Hamileliğin dördüncü haftasında bebek henüz embriyodur. Genetik olarak cinsiyet bellidir ama bunu henüz öğrenmeniz mümkün değildir. Çünkü cinsiyetinin ne olduğunun henüz anlaşılmasına imkân yoktur. 4 haftalık bebek yani embriyo yaklaşık 1-2 mm boyunda, pirinç tanesi kadardır ve sadece mikroskopla görünebilir. Bu haftada yerleşme kanaması görünmesi mümkündür. Çünkü döllenen yumurta rahim çeperinizle birleşmeye çalışır.

Devamı: 4. hafta hamilelik

5. Hafta hamilelik 

Hamileliğin beşinci haftasında henüz karnınız belli olmazken aşermeleriniz başlayabilir. Bebek artık ultrasonda görünebilir. Ama heyecanlanmayın henüz nokta şeklindedir. Kalp atışları düzensizdir ama doktor eşliğinde dinlenebilir. Boyu 1,25 mm ye ulaşmıştır. İkiz bebeklerde 5.haftada belli olabilmektedir. Hamilelik 2.ayına bu haftada girmiş bulunur. Hafta hafta hamilelikte devamını anlatıyoruz.

Devamı: 5. hafta hamilelik

6. Hafta hamilelik 

Hamileliğin altıncı haftasında halen karnınızda dışarıdan bakıldığında gözle görülür bir değişiklik olmazken hamilelikle vücudunuzda değişiklikler olmaya başlamaktadır. Bebek hızla büyümeye devam derken boyu 0,6 cm ye ulaşmıştır. Artık bezelye büyüklüğündedir, gözleri, kulakları ve burnu oluşmaya başlamıştır. İkiz bebekler net olarak bu haftada belli olmaktadır.

Devamı: 6. hafta hamilelik

7. Hafta hamilelik 

Hamileliğin yedinci haftasında kilonuzda biraz artış olabilmektedir. Göğüsleriniz bu haftada büyümeye başlar. Rahminiz normalin 2 katına çıkmıştır, hamileliğiniz halen dışarıdan belli olmazken, bebek artık 9- 13 mm ye ulaşmış ve kesesi ultrasonla görülebilir hale gelmiştir.

Devamı: 7. hafta hamilelik

8. Hafta hamilelik 

Hamileliğin sekizinci haftasında rahminiz portakal büyüklüğüne ulaşır ve bel bölge kalınlaşmaya başlar. Bebek artık 1,5-2 cm boyundadır ve 1 gr ağırlığındadır. Bebek ultrasonda C şeklindedir. Hamileliğin ikinci ayı sekizinci haftanın bitmesiyle tamamlanır. Hafta hafta hamilelikte 9. haftadan devam ediyoruz.

Devamı: 8. hafta hamilelik

9. Hafta hamilelik 

Hamileliğin dokuzuncu haftasında hormonlarınız zirve yapar ve en çok mide bulantısı bu haftada olur. Bebek artık 2,2-2,5 cm boyunda 2,5-3 gr ağırlığındadır. Bu haftada başı daha da belirginleşmiştir ve gözleri de belli olabilmektedir. Eğer ikiz bebek bekliyorsanız bu hafta da tek yumurta mı çift yumurta ikizi mi olduğu anlaşılır.

Devamı: 9. hafta hamilelik

10. Hafta hamilelik 

Onuncu haftada bebek artık embriyo değil fetüstür. Artık bebek bir insan formunu andırmaya başlamıştır. 3,1- 4,2 cm ye ulaşan boyuyla bir erik büyüklüğündedir. Yavaş yavaş cenin pozisyonunu almaya başlamıştır. Karnınız hafif belirginleşmeye başlamıştır. Henüz bebeğin cinsiyeti anlaşılmamaktadır.

Devamı: 10. hafta hamilelik

11. Hafta hamilelik 

On birinci haftada bebek artık küçük bir kayısı boyundadır ve bazı yaşamsal fonksiyonları işlemeye başlamıştır. Yutkunabilir, soluyabilir, emebilir ve idrar yapabilir. Artık bebeğin organları küçük insan gibi görünebilmektedir. Ama sizin karnınız hala tam belirginleşmemiştir. Hafta hafta hamilelikte 12. haftadan devam ediyoruz.

Devamı: 11. hafta hamilelik

12. Hafta hamilelik 

Hamileliğin on ikinci haftasında fetüs 5-6 cm boylarında 15 gram ağırlığındadır. Bebeğin cinsiyetine göre bu ölçüler değişiklik göstermektedir. Bu haftaya gelindiğinde bebeğin hayati organlarının tamamı oluşmuş durumdadır. Bebeğinizi ultrason görüntüsünde parmağını emerken görürseniz şaşırmayın. On ikinci hafta gebeliğin 3.ayının son haftasıdır. Bu haftanın tamamlanmasıyla 3 aylık hamile olursunuz.

Devamı: 12. hafta hamilelik

13. Hafta hamilelik 

Hamileliğin on üçüncü haftasında anne adayının karnı artık daha da belirginleşmeye başlamıştır. Buna bağlı olarak karın kaslarında ağrılar oluşur. Bu haftada limon büyüklüğünde olan bebeğin kolları, bacakları, el ve ayak parmakları ultrasonda görünür durumdadır.

Devamı: 13. hafta hamilelik

14. Hafta hamilelik 

Anne adayı olarak sizler bu haftalarda artık hamileliğin en güzel haftalarına girmiş bulunuyor. Hamilelik belirtileri hafifler, karın biraz daha büyümeye başlar, hamilelik bu haftalarda eğlenceli hale gelmeye başlar. Bebek 8-9 cm uzunlukta, ağırlığı ise 45-46 grama yaklaşmıştır. Artık bebeğiniz kivi büyüklüğündedir. Hala bu haftada bebeğin hareketlerini hissetmezsiniz.

Devamı: 14. hafta hamilelik

15. Hafta hamilelik 

Hamileliğin 15. Haftasında artık anne adayının karnı giysilerinde dışından belli olmaya başlamıştır. Hızla büyüyen bebeğiniz 10-11 cm boyunda ve 60-70 gram ağırlığında, portakal büyüklüğüne ulaşmıştır. Bu haftada bebeğiniz dışarıdan gelen sesleri kısmen duymaya başlamıştır. Hafta hafta hamilelikte 16. haftayı anlatarak devam ediyoruz.

Devamı: 15. hafta hamilelik

16. Hafta hamilelik 

Hamileliğinizin on altıncı haftasında 4.ay kontrolü sizi beklemektedir. Doktorunuz bu hafta da kan ve idrar tahlili isteyebilir, şeker testi yapabilir. Bebeğinizin boyu 11-13 cm arası 80-150 gram ağırlığındadır. On altıncı haftada 3 ay 22 günlük hamile olmaktasınız.

Devamı: 16. hafta hamilelik

17. Hafta hamilelik 

On yedinci haftada artık dördüncü ayın son haftasındasınızdır. Bebeğinizin hareketleri daha belirginleşmiştir. Ultrasonda bebeğinizi ellerini birbirine kenetlerken görmeniz mümkündür. Bebeğiniz dışarıdan gelen sesleri duyabilir, ışığı fark edebilir.

Devamı: 17. hafta hamilelik

18. Hafta hamilelik 

Hamileliğinizin on sekizinci haftasında artık bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başlayabilirsiniz. Eğer hareketleri hissetmiyorsanız hemen endişeye kapılmayın. Tabi ki kişiden kişiye gelişim farklılık gösterebilir. Göbeğinizin daha da büyümeye başlamasıyla vücudunuzun denge merkezinin değişiyor olmasına bağlı olarak sakarlıklar yaşamanız mümkündür. Büyüyen karın bölgesi ve alınan kilolarla birlikte vücudunuzda çatlaklar oluşmaya başlayabilir. Bebeğiniz biber büyüklüğüne erişmiştir. Doktorunuz sizden bazı tetkikler isteyebilir. Bebeğin ultrasonda detaylı incelemesini yapabilir. Hafta hafta hamilelikte 19. haftadan devam ediyoruz.

Devamı: 18. hafta hamilelik

19. Hafta hamilelik 

Hamileliğinizin on dokuzuncu haftasında bebeğiniz göbek deliğinizin hemen altındadır. Hamileliğin de yarısına varmak üzeresiniz bu haftada. Artık hareketleriniz kısıtlanabilir. Uykusuzluk problemleri yaşayabilirsiniz. Hızla büyümeye devam eden bebeğiniz 13-15 cm uzunluğuna, 200-240 gram aralığına gelmiş bulunmaktadır. Hareketlerini hissettiğiniz bebeğiniz artık karnınıza tekme atabilir.

Devamı: 19. hafta hamilelik

20. Hafta hamilelik

Hamileliğinizin en başında aslında belli olan ama sizin bilmediğiniz cinsiyet bu hafta net bir şekilde kendini gösterir. Bebeğiniz 16-25 cm boylarında, 260-300 gram civarı ağırlıktadır. Karnınızın iyice büyümesi eğilmenizi bile zorlaştırırken, eğilmemenizi ve yerden bir şey almak isterseniz dizlerinizin üzerine çökerek almanızı tavsiye ederiz. Ayrıca düz ayakkabılar giymekte sizi rahat ettirecektir. Hafta hafta hamilelikte 21. haftadan devam ediyoruz.

Devamı: 20. hafta hamilelik

21. Hafta hamilelik 

Bebeğinizin iyice büyümesi ve bunun karnınıza etkisi oldukça fazladır. Bu da hem vücudunuzu hem de ruhsal durumunuzu değiştirmektedir. Artık bebeğinizle konuşabilir, duygusal bir bağ kurabilirsiniz aranızda. Bebeğiniz doğacağı boyutların yarısına ulaşmıştır. Bebeğinizin boyu 25-27 cm, ağırlığı ise yaklaşık 360 gramdır.

Devamı: 21. hafta hamilelik

22. Hafta hamilelik 

Hamileliğinizin yirmi ikinci haftasına geldiğinizde 5-6 kilo almış olmanız normaldir. Bu kilolara ve karnın büyümesine bağlı olarak karında çatlamalar devam edebilir. Karın ve karın kasları ağrıyabilir. Hızla büyümeye devam eden bebeğiniz 27-29 cm boylarında, 430-460 gram ağırlığındadır. Bebeğinizin duyularında gelişmeler artmıştır. Hamileliğinizin 5.ayının son haftasındasınızdır. Hafta hafta hamilelikte 22. haftadan devam ediyoruz.

23. Hafta hamilelik 

Hamileliğinizin yirmi üçüncü haftasında bebeğinizle iletişim kurarken artık bebeğinizde size küçük karşılıklar vermeye başlayabilir. Karnınızı bol bol okşayıp bebeğinizle konuşmanız, ona sevginizi hissettirmeniz bebeğiniz ve sizin için çok faydalı olacaktır. İyice büyüyen göğüslerinizden süt sıvısı sızıntıları yaşamanız normaldir.

24. Hafta hamilelik 

Hamilelikte yirmi dördüncü haftaya geldiğinizde 6-7 kilo almış olmanız beklenen bir durumdur. İştahınız fazlasıyla açılabilir, sürekli acıkabilirsiniz. Ancak bu haftada fazla kalori almak tavsiye edilmemektedir. Bu haftada beklenmeyen bir durum gelişir de bebeğiniz erken doğarsa hayatta kalmak için yeterli gelişimi sağlamıştır. Hastaneden destek alınarak yaşama kolayca tutunabilmektedir. Hafta hafta hamilelikte 25. haftadan devam ediyoruz.

25. Hafta hamilelik 

Bu hafta bebeğinizin en hareketli olduğu haftadır diyebiliriz. Alanı halen geniş olduğundan, takla atma, yumruk atma ve tekme atma durumlarıyla karşı karşıya kalmanız mümkündür. 35-36 cm boylarında, 370 gram civarı ağırlığına ulaşmıştır artık bebeğiniz.

26. Hafta hamilelik 

Hamilelikte yirmi altıncı haftaya geldiğinizde 8-11 kilo almanız normaldir. Vücudunuz artık doğum hazırlıklarına başladığından ara ara kasılmalar yaşayabilirsiniz. Bebeğiniz artık yaklaşık 800- 1000 gram ağırlıklarındadır. Siz bu haftada 6 ay 2 günlük hamilesiniz.

27. Hafta hamilelik 

Bu haftada bebeğin göğüslere yaklaşmasıyla nefes zorluğu yaşanabilir paniğe kapılmayın. Başınızın altına yüksekçe bir yastık koyarak nefes alış verişinizi rahatlatabilirsiniz. Sırt ve bel ağrılarınızın artış göstermesi normaldir. Fiziksel ve ruhsal olarak kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Yakınlarınızdan size yardımcı olması konusunda destek alabilirsiniz. Bu sürece geldiğinizde almış olduğunuz kilo 9-14 arası olmalıdır. Bebeğinizin boyu 36-40 cm ile ağrılığı 870-1000 gram civarındadır.

28. Hafta hamilelik 

Yirmi sekizinci haftayla birlikte 3. Trimestera girmiş bulunuyorsunuz. Lale devri dediğimiz 2. Üç aylık dönem yani 2. Trimester artık bitti ve hamileliğin son dönemlerine yaklaştıkça tekrar zorluklar başlamaktadır. Zorluklar dediysek korkmanıza gerek yok sadece büyüyen bebeğe ve alınan kilolarla birlikte vücudunda doğuma hazırlık sürecinden kaynaklanan belirtilerden bahsetmekteyiz. Bu haftada doğan bebeğin de yaşaması ihtimali yüksektir.

29. Hafta hamilelik 

Bu haftada artık rahim tüm karnı kaplayacak kadar büyümüştür. Bebek baş aşağı pozisyona geçebilir. Baş aşağı dönmemesi de korkulacak bir durum değildir. Bebeğinizin boyu 39-40 cm ve ağırlığı da 1200 gram olmuştur. Bu haftada bebeğin erken doğumla doğmuş olması halinde tıbbi destek ile hayatta kalma şansı fazladır. Hafta hafta hamilelikte 30. haftadan devam ediyoruz.

30. Hafta hamilelik 

Bebeğinizin doğumuna artık 10 hafta kalmıştır. Beklenen büyük güne iyice yaklaşmış bulunmaktasınız. Bebeğinizin boyu 40-41 cm ve ağırlığı da 1400 grama kadar ulaşmıştır. Bebeğinizin büyümesiyle karnınızda hareket alanı kısıtlanmıştır fakat güçlenen kemikleriyle yaptığı hareketleri hissetmeniz muhtemeldir.

31. Hafta hamilelik 

Bebeğiniz artık neredeyse doğacağı boyutlara yaklaşmıştır. Karnınız iyice büyümüş ve tamamını bebeğiniz kaplamaktadır. Bu hafta ve bu haftalardan sonra her hafta 500 gram almanız önerilir. Daha fazla kilo almanız durumunda doğumunuz rahat olmayabilir.

32. Hafta hamilelik 

Bebeğinizin boyu yaklaşık 42-43 cm’ ye, ağırlığı ise 1700 grama kadar ulaşmıştır. Artık iyice büyüyen bebek midenizde baskı oluşturabilir ve porsiyonlarınızı küçültme ihtiyacı duyabilirsiniz. Bu haftada bebeğinizin akciğerleri hariç tüm organları gelişimini tamamlamıştır. Bebeğinizin bu haftada doğması halinde yaşama şansı oldukça yüksektir.

33. Hafta hamilelik 

Bu haftada bebeğinizin ultrason görüntülerinde yüz hatları daha belirgin olarak görünmektedir. Bebeğiniz hızla büyümeye devam ederken boyu 43-44 cm ve ağırlığı da 1900-2000 gram ağırlığına ulaşmıştır. Bebeğinizin tüm organları gelişimini tamamlamış olsa da beyin ve akciğerlerin gelişimi devam etmektedir. Hafta hafta hamilelikte 34. haftadan devam ediyoruz.

34. Hafta hamilelik 

Bu haftada ellerinizde ve ayaklarınızda şişmeler olması normaldir. Ayrıca gözlerinizde de hassasiyet oluşabilir. Bebeğiniz 44-46 cm uzunluğunda, 2100-2200 gram civarındadır. Gebeliğinizin sonuna doğru yaklaştığınız bu haftalarda ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durmanızı tavsiye ederiz.  Bebeğinizin kemiklerinin sertleşiyor olması doğumun kolay olması için avantajdır.

35. Hafta hamilelik 

Hızlıca büyüyen bebeğiniz artık iç organlarınıza baskı yapmaya başlamıştır bu nedenle sık idrara çıkmanız idrar kesenizin sıkışmış olmasından kaynaklanmaktadır. Bu haftada kasık ağrıları ve kasılmalar yaşamanız normaldir. Bebeğini artık 45-50 cm boylarında, 2300-2500 gram ağırlığına varmış olabilir. Bebeğinizin yumrukları ve tekmeleri bu haftada daha çok hissedilebilir ve sancıya sebebiyet verebilir. Hafta hafta hamilelikte 36. haftaya geçiyoruz.

36. Hafta hamilelik 

Bebeğinize kavuşmanıza çok az zaman kaldı, heyecanlı olmanız da normaldir. Vücudunuz hormonlarınız aracılığı ile kendini doğuma hazırlamaktadır. Eğer bebeğiniz doğum kanalına doğru ilerlediyse artık daha rahat nefes alabilirsiniz ancak kasıklarda basınç hissetmeniz muhtemeldir. Bebeğiniz 2600-2700 gram ağırlığına ulaşmıştır. Doktorunuz artık az çok doğum zamanınızı tahmin edebilir. Bebeğinizin artık akciğerleri dışarıda nefes alabilecek kadar gelişmiştir.

37. Hafta hamilelik 

Bebeğiniz hamileliğinizin otuz yedinci haftasında kendine özgü pozlar verebilir. Bu haftada da rahimdeki kasılmalar artarak devam eder. Bu haftada da doğum yapma olasılığınız vardır. Otuz yedinci haftada bebeğinizin gelişiminin tamamlandığı kabul edilmektedir. Doğum belirtileri görürseniz doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Hafta hafta hamilelikte 38. haftaya geçiyoruz.

38. Hafta hamilelik 

Artık son haftalara yaklaştığınız bu hafta da kaslarınız doğuma hazırlık olarak gevşer buna bağlı ishal yaşamanız mümkündür. Bebeğiniz artık karpuz büyüklüğüne ulaşmış, 3000-3100 gram ağırlığındadır. Normal doğum 38-40.haftalar arasında gerçekleşmesi beklenmektedir. Sizde otuz sekizinci haftanızda olduğunuzdan belirtileri iyi takip etmenizi öneririz. Doğum her an başlayabilir. Hafta hafta hamilelikte 39. haftayı anlatalım.

39. Hafta hamilelik 

Hamilelikte otuz dokuzuncu haftada mutlu, heyecanlı, endişeli ve stresi aynı anda yaşamanız mümkündür. Bebeğiniz artık doğuma hazırdır uygun ortamın oluşmasını bekliyordur. Ortalama 48-53 cm civarı, 3-3,6 Kg ağırlığındadır. Bu haftada 9 ay 3 günlük hamilesinizdir. Bebeğinizin doğumu her an gerçekleşebilir, belirtileri dikkatli takip etmenizi öneririz. Hafta hafta hamilelikte 40. ve son haftayı anlatalım.

40. Hafta hamilelik 

Hamileliğinizin kırkıncı haftası, eğer hala doğum gerçekleşmediyse bu hafta bebeğiniz geliyor demektir. Doktorunuz ultrason kullanmak yerine bebeğinizin kalp atışlarını dinleyerek kontrol etmeyi tercih eder. Kırk haftalık bebeğin gelişimi tamamlanmıştır, ancak illaki bu haftada doğacak diye kesin konuşmak ta yanlış olur bazı gebelikler 42.haftaya kadar uzayabilmektedir.

Hafta Hafta Hamilelik hakkında sizlere tüm haftaları detaylı olarak anlattık. Bunun haricinde hafta hafta hamilelik programını daha detaylı takip etmek için haftanın yanında yer alan linke tıklayıp uzun anlatımlara ulaşabilirsiniz.

Hamilelik açıklama sürprizleri, hayatınızdaki en özel anları paylaşmanın unutulmaz bir yoludur. Bu anlar, sadece anne ve baba adayını değil, aynı…

Hamileliğin son ayı, anne adayları için hem heyecanlı hem de hazırlık gerektiren bir dönemdir. Doğuma hazırlık sürecinde, hamilelik son aylarda…

Artık hamileliğinizin yarısını geçtiniz. Hamileliğin 21. haftası dört ay yirmi günlük hamilesiniz. Hamileliğin yarısını da geçtiğinize göre artık zaman çok…

Tebrikler bu haftayla beraber hamileliği yarıladınız. Hamileliğin 20. haftası yüz kırk günlük hamile olduğunuz haftadır. Bu haftanın tamamlanmasıyla tam dört…