Hamilelikte Kahve İçilir Mi? Hamilelikte kafein tüketimi nasıl olmalıdır? Elbette, hamileyken de bir fincan kahvenin tadını çıkarabilirsiniz. Ancak kafeini günde 200 miligramdan az olacak şekilde sınırlamanız gerekir; bu da iki fincan hazır kahve (ness) veya bir fincan filtre kahve anlamına gelir.
Kahve tüketimiyle ilgili temel endişe kafein içeriğidir. Sürekli olarak 200 miligramdan fazla kafein tüketirseniz, düşük yapma veya düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma riskini artırırsınız.
Ayrıca gün boyunca tükettiğiniz çay (yeşil çay dahil), kola, enerji içecekleri ve çikolata gibi diğer kafein kaynaklarını da göz önünde bulundurun.
Markaya bağlı olarak, kafein içeriğinin cappuccino veya latte gibi farklı espresso ve espresso bazlı kahve türlerinde çok farklı olabileceğini unutmayın.
Kahve tüketiminizi azaltmak istiyorsanız, kafein içeriği biraz daha düşük olduğu için filtre kahveden hazır kahveye geçin. Ya da sadece yarım çay kaşığı kahve kullanarak daha hafif hale getirebilirsiniz. Kafeinsiz kahve de normal kahve ile aynı tada sahip olduğu için iyi bir seçimdir.
Kafein alımı konusunda endişeleriniz varsa doktorunuzla konuşun.
Hamilelikte Kafein Tüketimi
Kafein ekstra enerji veren bir uyarıcıdır. Su ve çaydan sonra en çok tüketilen içecektir. Hamilelik sırasında genel öneri tüketimin sınırlandırılmasıdır. Bebek için risk oluşturmamak ve sağlıklı bir hamilelik için günde 200 mg kafein sınırının aşılmaması tavsiye edilir, ancak hamile kadınların diyetinden kafeinin çıkarılmasını veya azaltılmış ve sadece ara sıra alınmasını öneren görüşler de vardır.
Kafein nedir? Ne gibi etkileri var
Kafein, 60’tan fazla bitki türünün yapraklarında, tohumlarında veya meyvelerinde bulunan ve doğal olarak oluşan bir bileşiktir. Kahve, çay yaprakları ve tomurcukları, bazı kuruyemiş türleri, kakao çekirdekleri, guarana tohumları, mate yaprağı ve diğerleri değişen miktarlarda kafein içerir. Bunlar çay, kahve, çikolata şeklinde tüketilir, ancak kafein meyve sularına, tatlılara ve diğer çeşitli yiyeceklere de eklenebilir.
Sağlıklı insanlar için güvenli kafein tüketimi için genel öneri günde maksimum 400 miligramdır. Çocukların kahve içmesi tavsiye edilmez ve diğer kaynaklardan (çikolata ve diğer tatlılar) kafein alımı günde 75-100 miligramı geçmemelidir.
Bkz: Hamilelikte nargile içilir mi?
Kafeinin bir dizi faydası vardır, ancak hepsi araştırmalarla doğrulanmamıştır. Ölçülü kahve tüketiminin ve diğer kafein içeren gıdaların faydaları listesinde şunlar yer almaktadır:
- metabolizmayı hızlandırır;
- İştahı azaltır;
- termojenezi uyarır;
- uyanıklığı ve konsantrasyonu artırır;
- yorgunlukla savaşır;
- hafızayı ve muhakeme hızını uyarır;
- fiziksel performansı artırabilir;
- antioksidanlar içerir;
- Alzheimer ve Parkinson hastalığına yakalanma riskini azaltır;
- Safra salgısını uyarır; karaciğerdeki doğal detoksifikasyon süreçlerini destekler ve gözlemsel çalışmalar karaciğer kanserine karşı koruyucu faydaları olabileceğini bulmuştur;
- böbrek taşı riskini azaltır;
- kataraktı önleyebilir;
- bazı kanserlere (deri, endometriyal, prostat, meme) karşı koruma sağlar;
- felç riskini azaltır;
- tip 2 diyabet riskini azaltır.
Madalyonun bir de öteki yüzü vardır; bu da, özellikle sürekli ve artan kafein tüketimi durumunda, bazı çalışmalarla doğrulanan bir dizi olumsuz etkiyi içerir. Başlıca olumsuz etkiler şunlardır:
- anksiyete ve depresyon semptomlarının kötüleşmesi;
- Gut hastalığı riskinde artış;
- idrar kaçırma;
- önemli uyku bozukluğu;
- Baş ağrısı;
- menopoz semptomlarında artış (sıcak basması ve gece terlemesi);
- Ajitasyon;
- Titreme;
- aritmiler;
- yüksek tansiyon;
- gerginlik;
- Baş dönmesi;
- diüretik etkiye bağlı dehidrasyon;
- mide rahatsızlıkları, ishal ve mide bulantısı;
- mide asiditesinde artış.
Hamilelikte kahve içmenin riskleri
Faydaların ve olumsuz etkilerin birçoğunun hamilelikle etkileşime girmesi muhtemeldir, ancak doğum öncesi ve sonrası dönemi de etkileyebilir. Bunun bir nedeni, hamile kadınların kafeini daha yavaş metabolize etmeleri, dolayısıyla vücuttaki varlığının daha uzun sürmesi ve etkilerinin daha yoğun olmasıdır.
Bkz: Hamilelikte kokoreç yenir mi?
- Araştırmalar, üç fincan kahveye eşdeğer olan günde 300 mg’dan fazla kafeinin hamilelik üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini ve doğurganlığı etkileyebileceğini öne sürmüştür. Aynı çalışmalardan elde edilen bulgular, gebe kalmadan önceki haftalarda artan kafein tüketiminin düşük riskini önemli ölçüde artırabileceğini göstermektedir. Ayrıca kafein, kadınların hamile kalma şansı da dahil olmak üzere fallop tüplerindeki kas aktivitesini azaltabilir.
- Uyarıcı etkisi kan basıncını ve kalp atış hızını artırabilir ki bu hamilelikte istenmeyen bir durumdur ve diüretik etkisi dehidrasyonu artırabilir.
- Kafein plasentayı geçer ve fetüsün kan dolaşımına girer. Bebeğin vücudu kafeini metabolize edemez ve hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin uykusunu ve hareketlerini etkileyerek rahatsız edici ve potansiyel olarak tehlikeli olabilir. Fetal vücudun kafeini metabolize edememesi, olumsuz etkileri daha da kötüleştirir ve ortadan kaldırılmasını zorlaştırır.
- Çok sayıda hayvan çalışması, hamilelik sırasında yüksek miktarda kafein alımının erken doğuma ve fetal büyümenin gecikmesine neden olan faktörlerden biri olabileceğini göstermiştir. İstatistiksel veriler, günde 50-150 mg arasında değişen, ancak hamilelik sırasında sabit olan düşük kafein alımının, yenidoğanın düşük doğum ağırlığına sahip olma riskinin %10’dan fazla olabileceğini göstermektedir.
- Hamilelik boyunca günde 200 mg veya daha az kafein tüketen annelerin kalp ritmi bozukluğu olan bebeklere sahip olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.
- Rahim içi gelişim sırasında kafeine maruz kalan 8-10 yaşlarındaki çocuk grupları üzerinde yapılan geriye dönük araştırmalar, otistik spektrum veya dikkat eksikliği tipi davranış değişikliklerine yol açan beyin bozukluklarının nedeni olabileceği sonucuna varmıştır.
Kafeinin diğer olumsuz yan etkileri (artan anksiyete, baş dönmesi, huzursuzluk, karın ağrısı, ishal ve diğerleri), orta miktarda bile kahve tüketen hamile kadınlar tarafından daha yoğun ve rahatsız edici bir şekilde hissedilebilir.
Kafeinin bebek üzerindeki etkileri
Kafeinin anne sütüyle beslenen bebek üzerindeki etkilerine dair kanıt sağlayan kapsamlı çalışmalar azdır ve çoğu sonuçsuz kalmıştır.
Son analizler, emziren annelerin kafein tüketiminin bebeklerinde huzursuzluğa veya uyku bozukluğuna neden olduğuna dair bir kanıt olmadığını göstermektedir. Öte yandan, annenin vücudunun kafeini metabolize ettiği ve kahve tüketiminden değil, kafein içeren gıdalardan (çikolata, çikolatalı tahıllar) sadece çok az miktarda süte geçebileceği kesindir.
Aynı çalışma, bebek üzerindeki ana olumsuz etkinin artan kolik ve muhtemelen artan atopik dermatit riski ile ilgili olduğunu göstermiştir.
Bebeği etkileyen ikincil bir sonuç, kafeinin idrar söktürücü etkisinden kaynaklanır; bu da mevcut süt miktarında bir azalmaya veya konsantrasyonunda bir artışa ve bebeğin tercih ettiği tatta bir değişikliğe yol açabilir. Yeterli sıvı alımı bu olası eksikliği tamamen ortadan kaldırabilir.
Bkz: Hamilelikte midye yenir mi?
Sonuç olarak, bebeğin hayatının ilk aylarında düşük miktarda ve ara sıra kafein tüketimi en ihtiyatlı çözümdür.
Hamileyken kahve yerine ne içebilirsiniz?
Hamilelik sırasında güvenle tüketilebilecek, tadı hoş ve canlandırıcı etkiye sahip kahve ikameleri vardır.
- Arpa kahvesi – açıkçası uygunsuz bir şekilde kahve olarak adlandırılan kavrulmuş ve öğütülmüş arpa, oldukça aromalı, hoş bir tada sahip ve faydalı bir mineral ve bitkisel besin içeceğinin kaynağı olabilir. Süt, krema ile mükemmel bir şekilde birleşir ve kakao yerine kullanılabilir.
- Altın süt, süt ve zerdeçalın birleşimidir. Analjezik ve rahatlatıcı faydaları ve etkileri olan geleneksel bir Hint içeceğidir. Zerdeçal bir antioksidan ve glikoz dengeleyicidir ve anti-enflamatuar özellikleri doğrulanmıştır. Altın süte zerdeçalın yanı sıra kakule, tarçın ve zencefil de eklenebilir.
- Taze hazırlanmış meyve suları enerji verici ve keyifli bir alternatiftir.
- Sebzelerden, tahıllardan, süt veya meyve suları eklenerek yapılan smoothie’ler, kafeinli içecekler kadar fiziksel tonik oluşturabilir.
- Nane, topuz, ıhlamur gibi hamileliği etkilemeyecek şekilde özenle seçilmiş bitki çayları hoş bir tada sahip ve rahatlatıcı alternatiflerdir.
Gebelik öncesinde kahve içen bir hamilenin kahve içme isteği artabilir. Sık sık içilmediği takdirde bebeğe belli bir zararının olmadığını unutmamalısınız. Emzirirken Kahve İçilir mi? Emzirirken Kahve İçilir mi? Bilindiği gibi kafeinin vücut üzerinde bazı etkileri vardır. Bu etkiler bazen uykusuzluk ve gerginlik olarak kendini gösterir.