Anne adayları için bebeklerini kucaklarına alana kadar geçen sürede sağlıklı beslenme son derece önemlidir. Hamilelikte sağlıklı beslenme dendiğinde bu tabir aslında bebeğin gelişimine fayda sağlayan besinleri kapsamaktadır. Yaz aylarına denk gelen gebelikler doğal meyve ve sebze tüketimi açısından son derece şanslıdır.
Hamilelikte Karpuz Yenir Mi?
Yaz ayı meyvesi olarak ilk akla gelen meyve ise genellikle karpuz olur. Birçok anne adayı karpuzun sağlıklı bir meyve olduğunu bilse de bebeği için faydalı olup olmadığını merak eder. Biz de sizler için hamilelikte karpuz yenir mi, faydaları nelerdir yazımızda detayları ile anlatacağız. Günlük yaşamda beslenmeye dikkat edilse de çoğu meyve ve sebzenin besin değerlerini tam anlamıyla bilinmemektedir.
Fakat bu durum hamilelikte son derece merak edilir. Vücudunuzda sizin doğru beslenmeniz ile gelişen bir canlı olduğunda en iyisi ve en doğrusunu öğrenmek isterseniz. Bu nedenle yediğiniz her besinin içeriğini ve besin değerlerini bilmeniz rahatlatıcı bir etki sağlayabilir. Karpuz hamileler için son derece faydalı bir meyvedir. Gelin hep birlikte bebeğiniz için hamilelikte karpuz yenir mi, karpuzun faydaları nelerdir öğrenelim.
Bkz: Hamilelikte Limon Yenir Mi?
Hamilelikte Karpuz Yemenin Faydaları
Karpuz hafif bir yaz meyvesi olup ferahlatıcı etkisi bulunmaktadır. Su içeriğinin yüksek olması 100 gramda 30 kalori sağlamaktadır. Bu değer ise beslenme açısından son derece sağlıklıdır. Ayrıca karpuz vitamin ve mineral açısından da zengin bir meyvedir.
100 gram karpuz besin değeri yaklaşık olarak;
- 8,1 mg C vitamini
- 569 iu A vitamini
- 7 mg Kalsiyum
- 0,24 gr Demir
- 112 mg Potasyum
- 7,5 gr Karbonhidrat
- 0,4 gr Lif
- 0,61 gr Protein şeklindedir.
Bu tür yüksek değerlere sahip nadir besinlerden biri olan karpuz hamilelikte son derece faydalıdır.
Bkz: Hamilelikte Bal Yenir mi?
Hamilelikte karpuz yemenin 10 faydası
- El ve ayakta oluşan ödeme iyi gelir.
- Mide yanmasına ferahlatıcı etki sağlar.
- Susuzluğu giderir.
- Sabah bulantılarını azaltmaya fayda sağlar.
- Cilt lekelerinin azalmasına katkı sağlar.
- Bağışıklık sistemini güçlendirme etkisi vardır.
- Göz sağlığını korumaya yardım eder.
- Bebeklerin kemik gelişimine destek veren minerallerce zengindir.
- Sindirim problemlerine iyi gelir.
- Kas ağrılarını azaltır.
En genel faydaları ile ele aldığımız karpuzun hem normal hayatta hem de gebelik süresince tüketilmesi anne ve bebek için yararlı olsa da fazla tüketilmesinde zarar sağlayabilmesi de ne yazık ki mümkündür. Bilindiği üzere sağlıklı olarak adlandırdığımız besinlerin de vücudumuza dengeli bir şekilde girmesi gerekir. Aksi takdirde fayda görmek isterken beklenmeyen zararlarına maruz kalabiliriz. Bu nedenle her anne adayı karpuz yemeden önce hamilelikte karpuz yenir mi sorusunun cevabını detayları ile öğrenmelidir. Her ne kadar bu zarar olarak adlandırılan durumlar hayati önem taşımasa da rahatsızlık verebilir ve bilmenizde fayda vardır.
Bkz: Hamilelikte Kokoreç Yenir mi?
Hamilelikte Karpuz Yemenin Zararları
Bebeğinizin sağlıklı gelişebilmesi için elinizden gelenin en iyisini yapmak için çabalarken bazı küçük detayları da kaçırmak hem sizi hem de bebeğinizi olumsuz etkileyebilir. Beslenme düzeninizi belirlerken her besin grubu için faydalarını öğrenirken aynı zamanda tüketim miktarını ve olası zararlarını da öğrenmeniz gerekir. Yararlarına bakıldığında karpuz hamilelik sürecinde size birçok konuda destek olacak iken fazla tüketilmesinde rahatsızlık vermesi de mümkündür.
Hamilelikte Karpuz Yemenin 4 Zararı
- Fazla tüketimde kan şekerini arttırır.
- Fazla tüketimi gebelik şekerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.
- Tok karna ve fazla tüketimde şişkinlik ve gaz yapabilir.
- Fazla tüketimde sık sık idrara çıkmanıza neden olabilir.
Bkz: Hamilelikte Karnabahar Yenir mi?
Hamilelikte Karpuz İyi Mi?
Hamilelik süresince belirli ölçülerde karpuz tüketimi size çok fayda sağlayacaktır. Bu nedenle aşırıya kaçmamanız yukarıda belirttiğimiz zararlara maruz kalmayacağınız gösterir.
Hamilelikte karpuz yemenin gaz etkisi bulunmaktadır. Karpuz içerisinde fruktoz adı verilen monosakkarit yer almaktadır. Vücudun fruktoz tüketiminde sorunu bulunuyorsa bu noktada şişlik yapabilir ve gaz yaratabilir. Karpuz tüketimi ancak bu şekilde gaza sebep olabilmektedir.