Son yıllarda kadınlarımızın korkulu rüyası kistler. Mutlaka çevrenizde kistlerle ilgili sıkıntılarını dile getirenleri duymuşsunuzdur. Kistler hamileliğe engel mi? Kistler hamilelilikte ne kadar önemli? Kist oluşumunu engellemek bizim elimizde mi? Bu soruların cevaplarını açıklamaya çalışacağız.
Kist oluşumunun altında yatan sebepler, kist olduğunu nasıl anlarım? Çağımız gereği günlük hayatta yaşadığımız stres çok fazla, maalesef doğal gıda tüketimi de yok denecek kadar az. Yoğun stres ve katkılı gıdaların kist oluşumunda yadsınamaz bir etkisi var.
Kistler hamileliğe engel mi?
Normalde her adet döneminde overler içinde yumurta hücresini taşıyan ve boyutları 3 cm’e ulaşabilen folikül adı verilen kist oluşur. Sonra bu kist çatlar ve yumurta açığa çıkar. Yumurta sperm ile döllenirse gebelik oluşur, eğer yumurta döllenmezse 14 gün sonra adet şeklinde atılır. Hormonal bozukluklar olduğunda kistler çatlayamaz ve adet düzensizlikleri ortaya çıkar.
Genellikle kistler herhangi bir belirti göstermez. Ancak kist büyüdükçe belirtiler ortaya çıkabilir. Karın bölgesinde şişlik, ağrılı bağırsak hareketleri, adet düzensizliği, lekelenme veya adet görememe, cinsel ilişki sırasında ağrı, alt sırt veya uyluklarda ağrı, göğüslerde hassasiyet, mide bulantısı ve kusma en sık görülen belirtilerdir.
Kistim var hamile kalabilir miyim?
Her rahatsızlıkta olduğu gibi kistlerde de türler mevcut. Kistlerin büyük bir çoğunluğu iyi huylu olmakla birlikte hamileliğe engel değillerdir. Ancak hormon bozukluğundan kaynaklanan kistler hamilelikte engel olarak görülür.
Hormonal bozukluklar zaten hamileliğe engelken, bu sebepten oluşan kistlerinde gebe kalmaya engel olması muhtemeldir. Kistlerin oluşumunu engellemek kadar kistleri ortadan kaldırmakta basit yöntemlerle mevcut. Eğer hamile kalamıyorsanız ya da adet düzensizliğiniz varsa ilk akla gelen kist olup olmadığıdır.
Hormon testi ve ultrason görüntüsü ile kist kolayca tespit edilebilir. Hormon tedavisi ile kistler yok edilip ardından doğal yollarla hamile kalınabilir. Bazı durumlarda cerrahi müdahale de gerekebilir. Kistler hamileliğe engel mi? Sorusuna cevap evet engelleyebilir.
Kistler hamileliğe engel mi? Kistleri oluşturan faktörler neler?
Vücudumuzun tüm işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için düzenli uyku, sağlıklı beslenme, spor ve stresten uzak bir hayat gereklidir. Bazı bilimsel araştırmalara göre polikistik over rahatsızlığı olan kadınlarda ileriki yaşlarda diyabet görülme ihtimalinin çok yüksek olduğu ancak diyabet ve polikistik over arasında nasıl bir bağlantı olduğu çözülememekte.
Buna bağlı olarak akıllara kullandığımız glikoz, früktoz vb. doğal olmayan tatlandırıcılar geliyor. Yine bir araştırmaya göre de tatlı alımını kesen kadınlarda hormonal düzensizliklerin ortadan kalktığı saptanmıştır. Genetik faktörleri de göz önünde bulundurmakta fayda var tabi ki.
Yumurtalık kistleri gebeliği (hamileliği) engeller mi? Yumurtalık kistleri çoğunlukla gebeliği engellemezler. Kistler kaybolduktan sonra hatta kist varken de gebe kalmak münkündür. Ancak daha az görülen endometrioma (çikolata kisti) gebeliğe engel olabilecek bazı yapışıklık gibi problemler yaratabilir.