Hamileliğin 19. haftası hamilelikte dördüncü ayın tam ortasıdır. Bu haftayı tamamladıktan sonra yüz otuz üç günlük yani dört ay on üç günlük hamilesiniz. İkinci timestarın ikinci ayın ortalarındasınız. Bebeğinizi kucağınıza almanıza ise yüz kırk yedi gün kaldı. Tabi uzmanlar dünya genelinde hamileliği iki yüz seksen gün kabul ettiklerinden bu böyle. Bunun sebebi de tam döllenme döneminin tahmin edilememesidir. Her haftanın ayrı güzellik getirdiği bu haftalarda bakalım 19. hafta hamilelik bebeğiniz ve siz için neler getiriyor.
Hamileliğin 19. Haftasında Bebek
Bebeğiniz artık tüm hassas ve yüksek frekansta ki sesleri duyabiliyor. Bebeğinize hamileliğin 19. haftası müzik dinletmeye başlayabilirsiniz. İncecik derisinden halen damarlar belli oluyor. Vücudunu koruyabilmesi için beyaz yağlı bir kalkan oluşmaya başladı etrafında, doğuma kadar kalacak ve doğumdan önce kaybolacak bu verniks bebeğinizi dış etkenlerden koruyacak. Bebeğinizin tat alama duyusu iyi gelişti, içinde bulunduğu sıvının tadını alabiliyor artık. Bebeğiniz büyüdü idrar da yapabiliyor. Bebeğiniz bazı hareketleri istemsiz yaparken bazılarını da artık bilinçli yapabiliyor. Bu haftada bebeğiniz ortalama 15 cm boylarında, 240 gram civarındadır ancak doğuma kadar bunun on beş katına çıkacak.
Hamileliğin 19. Haftasında Anne Duygu Durumu
Hamileliğin 19. haftası hamileliğin yarısına bir hafta kaldığı haftadır. Sakın telaşa kapılmayın hamileliğin ortasına güler kaldı. Zaman hızlıca geçiyor. Sabırsızlanıyorsunuz bebeğinizi kucağınıza almak için biliyoruz. Yoga ve nefes egzersizlerini unutmayalım. Bu hafta da günlük olarak bebeğinize müzikler dinletin, bebeğinize masallar okuyun. Bebeğiniz ile bağ kurmayı ihmal etmeyin. Size iyi gelen arkadaşlarınızla vakit geçirin. Bebeğinizin cinsiyetini öğrendiyseniz alışverişe çıkıp bebekler için neler varmış neler yokmuş öğrenebilirsiniz. Satın almasanız bile size terapi gibi gelecektir.
Hamileliğin 19. Haftasında Anne Fiziksel Durumu
Her gün biraz daha büyüyen karnınız, genişleyen bacaklarınız ve aldığınız kilolar nedeniyle eskisi gibi rahat hareket edemiyor olabilirsiniz. 19. hafta hamilelik uyku sorunlarını da beraberinde getirir. Mide ağrıları, sık tuvalete çıkma maalesef geri gelmiş olabilir. Deri çatlakları hızla devem etmekte karın çevresi ağrıları canınızı sıkmaktadır. Geçtiğimiz hafta yaşanan; burun kanaması, ağız ve diş hassasiyeti, diş eti kanamaları, mide bulantıları, ciltte koyulaşma, hazımsızlık, mide ekşimesi, kabızlık, baş ağrıları bu haftanın da semptoları arasındadır. Ama tabi ki kişiye göre değişiklik gösterebilir belki de hiçbir semptom yaşamazsınız.
19. Hafta Hamilelik Annenin Yemesi Gerekenler
Hamileliğin tamamında önemli olan beslenme, hamileliğin 19. haftası da aynı şekilde önemli. Sizin yedikleriniz aynı zamanda bebeğinizin de yedikleri olduğundan, sadece kendiniz yiyor gibi değil bebeğinize yediriyor gibi düşürseniz, sevmediğiniz şeyleri bile sırf sağlıklı diye yeme isteğini kendinizde bulabilirsiniz. Her ana öğünde mutlaka sebzeye yer verilmeli, dengeli beslenme sağlanarak günlük meyve çeşitlerinden tüketilmeli ve en önemlisi de bol bol su tüketmelisiniz. Lif açısından zengin gıdalar sindiriminizi rahatlatacak, kalsiyum içerikli besinler de bebeğinizin kemik gelişimi için faydalı olacaktır. Protein ve karbonhidrat kontrollü bir şekilde tüketilmeli.
19. Hafta Hamilelik Annenin Yememesi Gerekenler
Hamilelikte yemeniz gerekenler kadar yememeniz gerekenler de önemlidir. Hamileliğin tamamında olduğu gibi 19. hafta hamilelikte de asitli içecekler size ve bebeğinize ciddi zararlar verir. Aşırı tuzlu ve aşırı şekerli tüketmek te tansiyon ve diyabete neden olabilir. Ayrıca vücudunuz ödem yapar ve sağlıksız kilo artışı yaşamanız mümkündür. Paketli ve işlenmiş gıdalardan uzak durmak, bayat yiyecekler de antioksidan içeriklerinden dolayı yememek gerekir.
19. Hafta Hamilelik Annenin Yapması Gereken Egzersizler
Hamileliğinizin yarısına yaklaşırken henüz egzersizlere başlamadıysanız hamileliğin 19. haftası halen geç kalmış sayılmazsınız. Günlük yürüyüşler yapmak size ruhsal ve fiziksel katkı sağlarken, pilates, yoga, nefes egzersizleri ve kegel egzersizleri hem sizi sağlıklı tutar hem de doğumun kolay geçmesine yardımcı olur. Egzersiz hayatımızın her döneminde önemliyken hamilelikte yapılan egzersizler anne adayı ve bebek için gereklidir. Ayrıca hamilelik döneminde yapılan egzersizler doğumdan sonra sizin kolay toparlanmanızı da sağlar.
Not: Makale bilgi niteliği taşımaktadır, detaylar için doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.
19. Haftada Beta HCG Değeri Kaçtır?
Hamileliğin 19. haftası Beta HCG değeri 4060-165400 civarlarındadır. Bu haftaya kadar çoktan bebeğinizin cinsiyetini öğrenmişsinizdir. Eğer hala öğrenemediyseniz bu hafta da öğrenmeniz mümkündür.
19. hafta ile beraber bebekte tat alma, koku alma, duyma, görme ve dokunma duyuları gelişmektedir. Bebeğin kulakları artık duymaya başlar. Bebeğin cinsiyeti eğer kız ise bu haftaya ulaşana kadar yaklaşık olarak 6 milyon yumurta üretimi gerçekleşmiştir. Doğuma kadar bu sayı 10 milyona kadar çıkacaktır. Bebeğin vücudunda …
Ben 19. haftada hamileyim ve çok endişeliyim. Bu kadar erken doğum yapmam gerekiyor mu?