Sakatat kırmızı etten farklı olarak hayvanın iç organlarıdır. Sakatat diye bahsedilen hayvanın iç organlarının her birinin kendine özgü dokusu, lezzeti ve barındırdığı vitamin ve proteinler vardır. Damak zevkine göre sevilir veya sevilmez.
Ancak hamilelikte sakatat yenir mi hamile anne adayları tarafından merak edilen başka konulardan bir tanesidir. Sakatat; İşkembe, paça, böbrek, kalın ve ince bağırsak, kelle, beyin, dil, ciğer, dalak ve yürek…
Hamilelikte Sakatat Zararlı Mı?
Hamilelikte sakat yenir mi sorusunun cevabı yenmemelidir. Peki, neden? Sakatatlar, kırmızı ete göre temizliği biraz daha zor olan gıda maddeleridir. Sakatatlar içerisinde fazla miktarda toksik madde bulunur. En kötüsü da toksoplazma bulaşması riskidir. Toksoplazma bir parazit türünün bulaştırdığı bir hastalıktır. Kedilerde ve çiftlik hayvanlarında bulunabiliyor.
Hem temizliği zor hem de en fazla temizlik ihtiyacı olan bu besinleri temizlemek için kimyasallar da kullanılabilmektedir. Temizliğinde kimyasal madde kullanılan besinler belki bakteri ve parazitlerden arınabiliyor, fakat kimyasal kalıntıları da ayrı bir sorundur. Diyelim ki temizliğinde kimyasal madde kullanılmadı, bu kez de yeterince arındırıldığından emin olmanız çok zordur.
Ayrıca yeterince pişmiş olması da çok önemli. Hamilelikte sakatat yiyebilmek için bir sürü şartı gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Hamile anne adayları için en doğru ve en kolay yol hamilelik döneminde sakatatlardan uzak durmaktır. Sakatat sadece içeriğinde bulunan zararlı maddelerden değil, yoğun vitamin bulunduğundan da yasak olabilmektedir. Örneğin; ciğer bol miktarda A vitamini içerdiğinden hamilelikte bebeğe zararlı olabiliyor.
Bkz: Hamilelikte kokoreç yenir mi
Hamilelikte Sakatat Yemenin Bebeğe Zararları Nelerdir?
Yeni nesil hamile anne adaylarının bebeklerinin gelişimine ne kadar önem verdiği yaygın olarak bilinmektedir. Anne adayları bebeklerine zarar verebilir mi düşüncesiyle hamilelikte sakatat yenir mi gibi araştırmalar yapmaktadır. Bazı yasaklı yiyecekler vardır ki tüm emekleri boşa çıkaran, bebeğin gelişimini ve sağlığını alt üst eden.
Bunlardan bir tanesi de hamilelikte sakatat tüketimidir. Peki, hamilelikte sakatat tüketirseniz bebeğe ne gibi zararları olabilir. Sakatat yeterince temizlenmemiş, yeterince pişirilmemiş olduğu durumlarda içinde barındırdığı bakteri, parazit ve tüm toksik maddeler sizin vücudunuza girmesiyle doğrudan bebeği de etkiler.
Toksik maddeler bebeğin gelişimini olumsuz etkiler, parazit en kötüsüdür erken doğuma, düşüşe veya doğumdan sonra bebeğin bazı sağlık problemleri yaşamasına sebep olabilmektedir. İşitme kaybı, zekâ geriliği, uzuv gelişmemesi, ciddi göz enfeksiyonları, karaciğer ve dalak büyümesi gibi.
En doğru bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz bu konularla ilgili, biz siz bu yazımızda araştırmalarımız sonucunda öğrendiğimiz olabilecek kötü senaryolardan bahsettik. Anne adayına ve bebeğine sağlıklı bir hayat diliyoruz.
Hamilelikte sakatat yenir mi? … Özelikle de kültürümüzdeki gibi et ve sakatat türevi (ciğer, böbrek, dil, dalak, uykuluk, işkembe, kelle paça) ürün tüketiminde dikkatli olmak gerekiyor. Hamile kalmadan önce veya gebelik öğrenildikten hemen sonra doktorunuzun önerdiği testleri mutlaka yaptırmalısınız.Sep 21, 2019